Nederland pakt fraude met uitkeringen aan

Mensen die herhaaldelijk frauderen met een uitkering, verliezen vijf jaar lang het recht op die uitkering. Dat heeft de Nederlandse regering aangekondigd. Bovendien moeten ze niet alleen het onterecht ontvangen geld terugbetalen, ze moeten ook een fikse boete betalen.

"Als iemand voor 3.000 euro fraudeert, dan betekent dat niet alleen dat hij die 3.000 euro moet terugbetalen, maar ook dat hij 3.000 euro boete moet betalen. En als het dan nog een keer doet, dan betekent dit voor ons dat hij voor vijf jaar zijn uitkering verliest", zegt de Nederlandse staatssecretaris voor Sociale Zaken Paul de Krom.

"Waar het ons om gaat, is dat het geld dat we uitgeven aan sociale zekerheid daar terechtkomt waar het ook hoort, namelijk bij die mensen die het echt nodig hebben en niet in de zakken van fraudeurs", aldus nog De Krom.

Mensen die meermaals frauderen met hun leefloon riskeren om dat voor drie maanden kwijt te spelen. Bedrijven die hun personeel te weinig betalen of de regels voor buitenlandse werknemers overtreden, worden stilgelegd.

De maatregelen waren voor een deel aangekondigd in het regeerakkoord. Ze moeten uiterlijk tegen juni volgend jaar volledig zijn ingegaan.

Meest gelezen