President van Jemen komt oppositie tegemoet

Ali Abdullah Saleh, de president van Jemen, heeft beloofd dat er nog dit jaar een referendum komt over een nieuwe grondwet. Dat moet een eerste stap zijn op weg naar een parlementaire democratie, een eis van de vele demonstranten die al geruime tijd op straat komen in het land.

De oppositie reageert afwijzend op de nieuwe beloftes van Saleh. "Het initiatief van de president is achterhaald. Het is de overlijdensakte van een politiek regime waarvan de manifestanten het einde eisen", reageert Mohammad al-Sabri, de woordvoerder van de parlementaire oppositie.

Sinds januari komen er in Jemen voortdurend mensen op straat voor meer democratie. Nu heeft de president dus heel wat toegevingen aangekondigd in een toespraak op de staatstelevisie. Hij wil ook een regering van nationale eenheid die een nieuwe kieswet kan opstellen.

Saleh, die al 32 jaar aan de macht is, heeft eerder al gezegd dat hij zich niet verkiesbaar zal stellen voor een nieuwe termijn in 2013. Tot dan zal hij echter zijn regime verdedigen "tot de laatste druppel bloed", kondigde hij aan.

Sinds het begin van de protestbeweging zijn volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International al een dertigtal mensen om het leven gekomen bij het geweld.