Republikeinen duwen wet erdoor in Wisconsin

In de Amerikaanse staat Wisconsin is een omstreden plan goedgekeurd in de Senaat. Met het plan, waartegen wekenlang werd geprotesteerd, wordt de macht van de vakbonden ingeperkt. Maar de Republikeinen moesten procedures omzeilen om de wet goedgekeurd te krijgen.

De wet, die de collective bargaining rights van de vakbonden fors inperkt, veroorzaakt stevige polarisering in de staat. Niet alleen krijgen de vakbonden geen inspraak meer over lonen of arbeidsvoorwaarden, het wordt hen ook moeilijker gemaakt om leden te werven en te behouden. Wekenlang hebben de vakbonden daarom actiegevoerd in Madison, de hoofdstad van de staat.

De Republikeinen hebben de meerderheid in de Senaat in Wisconsin, maar om de wet goedgekeurd te krijgen, moest er ook minstens één Democratisch parlementslid aanwezig zijn. Om te vermijden dat de stemming er zou komen, waren alle Democratische parlementsleden weggevlucht uit de staat. Maar door een andere procedure te volgen, hebben de Republikeinen die verplichting omzeild.

Afgelopen nacht werd de wet dan goedgekeurd. Betogers stormden het parlement binnen en riepen: "Lafaards!". De Republikeinen hebben hun slag thuisgehaald, maar de kwestie heeft het politieke en sociale klimaat ernstig verziekt, ook in andere staten in de VS.

Scott Walker, de Republikeinse gouverneur van de staat in het Midwesten van de VS, wil de komende jaren een streng besparingsplan uitvoeren. Waarnemers oordelen dat Walker de vakbonden nu monddood wil maken, om het strenge besparingsplan te kunnen doorvoeren.