Synthetische cannabis in opmars in ons land

Voor het eerst is in ons land een laboratorium opgerold dat op grote schaal synthetische cannabis produceert. Dat is het nieuwsmagazine "Koppen" te weten gekomen, de reportage is vanavond te zien op Eén. De drug is niet illegaal, maar wel zeer gevaarlijk.

In het opgedoekte lab werd wekelijks zeshonderd kilogram of tweehonderdduizend dosissen synthetische cannabis of "spice" geproduceerd. “Synthetische cannabinoïden zijn structureel niet verwant aan de klassieke cannabis”, zegt Nele Samyn van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. “Maar ze veroorzaken wel dezelfde high in de hersenen."

De synthetische cannabis ziet eruit als kruiden en is in tegenstelling tot echte cannabis niet illegaal. Wie de drug gebruikt, test bovendien negatief op de speekseltest, zo blijkt uit onderzoek. De actieve stoffen staan immers niet op de lijst van verboden middelen. “De makers van die drugs zijn creatief”, zegt Samyn. “Ze zorgen ervoor dat de wetgever altijd achter de feiten aanholt.”

Hulpverleners zijn verontrust door de opmars van de drug, die eenvoudig te bestellen is via het internet. “Van de cannabis die de mensen kennen, kun je geen overdosis krijgen”, zegt Peer van der Kreeft, hoofd preventie van De Sleutel. “De synthetische cannabis kan echter tot honderd keer sterker zijn. In onze buurlanden zijn al tientallen gebruikers op spoed beland, sommigen met fatale afloop.”