Taverne sluit wegens gebrek aan personeel

Een koffiehuis in Knokke sluit tijdelijk de deuren omdat het niet genoeg personeel vindt, een probleem waar wel meer horeca-uitbaters in Vlaanderen over klagen. Werk is er genoeg, maar de kandidaten blijven weg.

De bekende Knokse horecazaak "Kinders Siska" aan het Oosthoekplein is deze week gesloten. Nochtans is het krokusvakantie, een moment waarop veel ouders met kinderen een weekje naar de kust trekken. De taverne is dicht omdat de uitbater geen personeel meer vindt.

Eigenaar Alain Dauwens nam de zaak in 1985 over. In de krant Het Laatste Nieuws zegt hij dat het de eerste keer in meer dan 25 jaar is dat hij moet sluiten wegens een gebrek aan personeel. "Op een vakantiedag als nu krijgen we 150 tot 200 mensen over de vloer, afhankelijk van het weer. Ik kan hen niet ontvangen en hen een behoorlijke service aanbieden, want ik zit zonder personeel", zegt hij in de krant.

Volgens Dauwens situeert het probleem zich niet in de keuken, maar wel in de zaal. "Het is al twee jaar erg lastig om geschikt zaalpersoneel te vinden. Voor gediplomeerden van de hotelschool is het te min om met koffie en wafels rond te lopen. Vroeger vond je nog wel iemand die dat wou doen. De jongste generatie is niet meer enthousiast. Ze stellen eisen over loon en werktijden. Werken in het weekend is een probleem, terwijl ons personeel het moet stellen met vijf vrije weekends per jaar", laat hij optekenen.

Dauwens zoekt personeel via de VDAB, advertenties en gespecialiseerde sites. De voorbije drie maanden reageerde één vrouw die geen ervaring had. Voorts boden zich mensen aan die amper het Nederlands machtig waren.