Troepen van Khaddafi heroveren Ras Lanuf

Na hevige luchtbombardementen hebben de troepen van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi de strategisch erg belangrijke oliehaven van Ras Lanuf heroverd. Dat melden verschillende bronnen. De rebellen zijn op de vlucht geslagen in oostelijke richting.

Het blijft erg moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van de toestand op het terrein in Libië. 

Volgens de laatste berichten zijn de troepen van Khaddafi erin geslaagd om de rebellen te verdrijven uit Ras Lanuf. Daarvoor was de stad gedurende een hele tijd zwaar gebombardeerd door gevechtsvliegtuigen en tanks. Bij de gevechten zouden 4 doden en 35 gewonden zijn gevallen.

Het ziekenhuis van Ras Lanuf is geraakt bij een artillerie-aanval. Het personeel en de patiënten worden overgebracht naar meer oostelijk gelegen ziekenhuizen, in gebied dat de rebellen wel nog stevig in handen hebben.

"We zijn verslagen. Ze bombarderen en wij moeten vluchten", zegt een anonieme ooggetuige tegen het Franse persbureau AFP. "We zijn allemaal gevlucht uit Ras Lanuf omdat de troepen van Khaddafi nu Ras Lanuf binnen bereik hebben met hun tanks en granaten", bevestigt de Belgische cameraman Daniel Demoustier. Het verlies van Ras Lanuf betekent een flinke tegenslag voor de rebellen, die de stad enkele dagen lang hebben gecontroleerd en van daaruit wilden oprukken naar de hoofdstad Tripoli.

Volgens Demoustier verschuift het oostelijke front naar het oosten. Ook in het stadje Brega, zo'n 100 kilometer van Ras Lanuf, zijn bommen gevallen. "De sfeer is omgeslagen", getuigt hij. "Er zijn zelfs verhalen dat Khaddafi bommen heeft op een olietanker om ons te bestoken."

Intussen gewaagt het Internationale Rode Kruis van een toenemend aantal burgerslachtoffers in Libië. "We hebben daar nu een binnenlands gewapend conflict, of zelfs een burgeroorlog", zegt voorzitter Jakob Kellenberger. "We zien steeds meer gewonden in de ziekenhuizen en zijn erg bezorgd." Het Rode Kruis herinnert de strijdende partijen eraan om geen burgers of ziekenhuizen aan te vallen.

In het westen is Zawiyah ook weer in handen van Khaddafi. "De stad is nu onder controle van het leger", bevestigt een anonieme getuige tegenover AFP. "De gevechten zijn gisteravond opgehouden. Vandaag is het kalm." Zawiyah ligt zo'n 40 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli en was dagenlang een bolwerk van de rebellen.