"Als N-VA wil meepraten, moet ze in regering"

"Als de N-VA wil meepraten over de begroting voor de komende jaren, moet ze deel uitmaken van de regering." De PS, de MR en het CDH vinden dus dat de N-VA geen inspraak heeft over de begroting zolang er een regering van lopende zaken is.

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) kreeg van de koning geen deadline mee voor zijn opdracht. Maar dit weekend stelde N-VA-kopstuk Jan Jambon de zaken wat scherper. De N-VA verlaat de onderhandelingstafel als er eind april geen akkoord is over het communautaire luik. "Die deadline komt niet van ons, maar van Europa", vindt Jambon. "Er moet een begroting zijn eind april, en die kan niet door een ontslagnemende regering worden opgesteld." De N-VA kreeg kritiek voor de deadline, ook van de andere Vlaamse partijen.

Vandaag staan in de De Morgen interviews met PS-voorzitter Elio Di Rupo en MR-voorzitter Charles Michel. En beiden reageren laconiek op de N-VA-houding. "Als de N-VA wil meepraten over de begroting, dan kan dat als de partij deel uitmaakt van de regering", is de toon.

Maar voor zowel de PS, de MR als het CDH, de drie Franstalige partijen in de ontslagnemende regering-Leterme, kan de regering in lopende zaken een meerjarenbegroting opstellen. "Ik respecteer dat de N-VA eerst een staatshervorming wil voor er een regering komt", zegt Di Rupo. "Maar de consequentie is dan wel dat je de regering laat werken."

"Als er snel een regering met de N-VA komt, is dat ideaal. Maar ultimatums en deadlines zijn nooit een goed idee", zegt de PS-voorzitter nog.

Wouter Beke werkt intussen voort aan zijn opdracht. Sinds maandag zit hij al elke dag samen met Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever om de communautaire hangijzers aan te pakken.