BZ probeert alle 700 Belgen te bereiken

In Japan wonen zo'n 700 Belgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert na de zware aardbeving alle landgenoten te bereiken. De meeste Belgen wonen in de hoofdstad Tokio, waar de schade beperkt lijkt. Ons land toont zich ook bereid om hulp te bieden.

Een minderheid van de Belgen die een permanente verblijfplaats hebben in Japan, woont in het zwaarst getroffen gebied in het noordoosten. Het is voorlopig niet duidelijk hoeveel landgenoten als toerist in Japan zijn en waar die zich precies bevinden. De voornaamste Belgische touroperators laten wel weten dat hun reizigers niet getroffen werden door de aardbeving.

Noodnummer

Wie ongerust is over landgenoten in Japan, kan bellen naar het permanente crisiscentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken op het nummer 02/501.81.11.

Leterme: "Elk scenario evalueren"

Bij de start van de Europese top in Brussel gaf ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) mee dat ons land zich klaar houdt om hulp te sturen. "Wij hopen dat de menselijke schade beperkt blijft", zei Leterme aan onze redactie.

"Maar het ziet ernaar uit dat het een zware ramp is. Wij gaan elk scenario evalueren en we hebben wel wat ervaring, want we hebben natuurlijk B-Fast. Maar het is Buitenlandse Zaken die daar de leiding in neemt en ook volgt samen met de ambassadeur ter plekke." Het B-Fast-team van spoedarts Luc Beaucourt is alvast paraat om te vertrekken als Japan om hulp vraagt.

Peeters spreekt met ambassadeur over hulpverlening

De Vlaamse regering is bereid om het Vlaams medisch interventieteam van dokter Luc Beaucourt naar Japan te sturen. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gezegd. Hij heeft daarover al contact gehad met de Japanse ambassade in Brussel.

De Japanse ambassade liet weten de situatie en de precieze nood aan hulpverlening nog te onderzoeken. Van zodra er concrete vragen zijn vanuit Japan voor buitenlandse hulp zal hier onmiddellijk op gereageerd worden, aldus Peeters.