Dirk De Ruyver: "Mensen massaal op straat"

Dirk De Ruyver is Vlaams economisch vertegenwoordiger in Tokio en werkt bij de Belgische ambassade daar. Zijn verhaal over de beving:

Tijdens de eerste aardschok omstreeks 14.45u Japanse tijd (6.45u Belgische tijd), bevond ik me in een relatief modern kantoorgebouw in Otemachi, niet zo ver van Tokio-station. Ik had daar een meeting, samen met twee van mijn collega's.

Tijdens de meeting begon plots een waarschuwingssysteem in het gebouw te schallen (in het Japans). Het systeem had de eerste golven van de komende aardschok opgepikt, waarschuwde voor een belangrijke aardbeving en vroeg om kalm te blijven. Mijn Japanse gesprekspartners wisten niet onmiddellijk wat te doen, tot dat de eerste schokken voelbaar werden. Daarop besloten sommigen onder ons om voor alle veiligheid maar onder de tafels te gaan liggen.

Toen de aardbeving in kracht verminderde, kwamen we van onder onze tafels uit. Er was geen schade in het gebouw. Het ging dan ook om een relatief modern gebouw. Aan de andere kant van de straat zagen we hoe een ander modern kantoorgebouw geëvacueerd werd.

Uiteindelijk besloten we om de meeting op te schorten en naar de Belgische ambassade terug te keren. Omdat de metro en treinen niet meer reden, namen we een taxi. Omdat de autosnelwegen afgesloten werden uit veiligheidsoverwegingen, konden we vaststellen dat er zich meer en meer files in de stad aan het vormen waren. We zagen meer gebouwen geëvacueerd worden, met als gevolg meer mensen op straat. Toch konden we nog vrij snel het ambassadegebouw bereiken. Onderweg hebben we geen schade aan gebouwen kunnen vaststellen.

Omdat de treinen niet rijden, dreigt de avondspits een chaos te worden. Veel mensen werken in Tokio, maar wonen in de naburige steden (tientallen kilometers verder).

Een van onze assistentes is net teruggekomen van een van de dichtstbijzijnde station (Yotsuya). Volgens haar is het onmogelijk geworden om nog een taxi te pakken te krijgen en wandelen veel mensen naar huis. Dat kan misschien nog als men in Tokio zelf woont, maar voor wie in de belendende steden woont, is dat wellicht geen optie.

Ik woon 20 jaar in Japan en dit was duidelijk de hevigste en langste aardbeving die ik hier ooit heb meegemaakt.

Meest gelezen