Europa aanvaardt koppeling lonen aan index

Europa aanvaardt de automatische koppeling in België van de lonen aan de index, maar sluit eigenmachtige loonsverhogingen uit. Op de Europese Top van de landen van de eurozone in Brussel lopen de gesprekken over een steunfonds voor armlastige lidstaten intussen uit.

De 17 regeringsleiders van de landen die de euro gebruiken, gingen vrij snel door het pact voor de eurozone. De vier Belgische voorstellen tot aanpassing van de sneuveltekst werden op een drafje goedgekeurd, zeer tot tevredenheid van ontslagnemend eerste minister Yves Leterme (CD&V).

Het Europese plan beïnvloedt wel de afsluiting van collectieve arbeidsovereenkomsten, want voortaan wordt vooraf nagegaan hoe de loon- en kostenontwikkeling in de buurlanden loopt. Zo kan oneerlijke mededinging vermeden worden en blijft het bedrijfsleven competitief.

Het pact voor de eurozone is de tekst van het competitiviteitspact van Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, die bijgeschaafd is door Europees president Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso (foto). De erin opgesomde maatregelen moeten de concurrentiekracht van de landen van de eurozone aanzwengelen en hen hun economisch beleid op elkaar doen afstemmen.

Steunfonds

Een hardere noot om te kraken is de uitbouw van een permanent steunfonds voor landen in begrotingsmoeilijkheden. Vanaf 2013 zou dat moeten in werking treden. Vraag is hoeveel geld het moet bevatten, er wordt gesproken over duizend miljard, tegen welke voorwaarden er geleend zal worden, en in hoeverre Duitsland bereid is de kas te spekken.
 

lees ook