Grote strijd om de kleinste titel

Met zijn lengte van 56 centimeter is de 17-jarige Filipijn Junrey Balawing al een van de kleinste tieners ter wereld. Als hij de komende maanden geen plotse groeischeut krijgt, dan wordt de kleine Junrey in juni officieel de kleinste volwassen man ter wereld.

Een baby van een jaar oud heeft meestal dezelfde lengte als de bijna volwassen Filipijnse jongeman. De huidige kleinste man ter wereld is Khagendra Thapa Magar uit Nepal. Hij is 19 jaar en 11 centimeter groter dan zijn uitdager uit de Filipijnen. Hij werd in oktober vorig jaar, op de avond van zijn verjaardag, door het Guinness Book of Records erkend als kleinste man.

Meer dan waarschijnlijk ondergaat Junrey Balawing in juni hetzelfde lot. En dat vindt de jongeman zeker niet erg. “Als ik de kleinste man in de wereld zou zijn, dan zou ik dat heel cool vinden”, zegt hij in de pers.

Balawing betaalt ook een prijs voor zijn nakende beroemdheid. Zo kan hij niet lang rechtstaan en is hij voortdurend afhankelijk van de zorgen van zijn moeder. “Als hij te lang moet stappen, dan heeft hij pijn”, zegt de moeder. “Maar als ik zeg dat hij binnenkort de kleinste man ter wereld zal zijn, dan zie ik hem lachen.”

Met zijn kleine lengte kan hij niet alleen de Nepalees Khagendra Thapa Magar van de recordtabellen stoten, hij kan ook de kleinste volwassen man ooit worden. Dat record staat nog steeds op naam van de Indiër Gul Mohammed. De in 1997 overleden Gul stierf op 57-jarige leeftijd en was 57 centimeter groot. Daar blijft Balawing (voorlopig) nog een centimeter onder.

lees ook