Nederlandse militairen vertrokken uit Libië

De drie Nederlandse militairen die ruim twaalf dagen in Libië werden vastgehouden, zijn vrij. Ze hebben het land afgelopen nacht veilig verlaten. Een Grieks militair toestel heeft de drie van Tripoli naar Athene gebracht. Van daaruit vliegen ze door naar Eindhoven.

Na onderhandelingen door de topdiplomaat Ed Kronenburg kon een Grieks militair toestel de twee mannen en een vrouw oppikken in de Libische hoofdstad Tripoli. Aan boord waren ook de Griekse onderminister van Buitenlandse Zaken Dimitrios Dollis en een aantal Grieken die Libië wilden verlaten.

Het toestel vertrok uiteindelijk enkele uren later dan gepland omdat de Libische onderhandelaars op de valreep met nieuwe eisen kwamen.

Het drietal zat sinds 27 februari vast, nadat ze in de Libische stad Sirte waren overmeesterd door een regeringsgezinde militie. Ze waren daar om landgenoten te evacueren. Hun helikopter blijft wel in Libië, zo kondigde Saif al-Islam, een zoon van de Libische leider Khaddafi, gisteren aan.

Volgens de Nederlandse minister van Defensie zijn de drie in prima conditie en werden ze goed behandeld tijdens hun gevangenschap.