Nieuwe gevechten rond Ras Lanuf

In Libië wordt er nog altijd gevochten rond de belangrijke havenstad Ras Lanuf. De stad zelf is gisteren in handen gevallen van de troepen van Khaddafi. De gevechten hebben zich nu verplaatst naar de olie-installaties ten oosten van de stad.

Het Libische leger heeft vanmorgen een luchtaanval gelanceerd op een controlepost van de opstandelingen, een tiental kilometer ten oosten van de stad. Een straaljager opende het vuur op een gebouw dat gebruikt wordt als controlepost door de opstandelingen.

De aanval leek geen slachtoffers te hebben gemaakt, maar de strijd zette zich aan beide kanten verder met zwaar geschut. De opstandelingen vuurden Katioucha-raketten af richting de troepen van kolonel Kadhafi. Het leger beantwoordde die aanval met artilleriegranaten en raketten.

Volgens een commandant van de rebellen hebben die vannacht een tegenaanval tegen Ras Lanuf gehouden. Een woordvoerder van de oppositie in Benghazi beweert dat Khaddafi niet genoeg grondtroepen heeft om de stad bezet te houden.

Buitenlandse hulp

In de oostelijke "hoofdstad" van het verzet, Benghazi, hebben meer dan 10.000 mensen na het vrijdaggebed een manifestatie gehouden om het vertrek van Kahdaffi te eisen, ondanks een waarschuwing van de Libische staats-tv om niet bijeen te komen op openbare plaatsen.

De Libische Nationale Raad, die de rebellen zegt te vertegenwoordigen, vraagt intussen om meer buitenlandse hulp. Hun leider Mustafa Abdel Jalil vraagt dat er een vliegverbod zou komen boven Libië om de luchtmacht van Khaddafi aan de grond te houden.  Jalil zei ook dat de rebellen wapens nodig hebben en humanitaire hulp.