Obama belooft hulp en betuigt medeleven

Het Japanse leger gaat 300 vliegtuigen en 40 schepen inzetten voor de hulpverlening na de aardbeving en de tsunami. De VN hebben 30 internationale zoek- en reddingsteams klaar en ook de EU en de VS zijn bereid Japan "op elke mogelijke manier te helpen." Obama betuigde zijn medeleven.

De nacht is ondertussen gevallen in Japan. Pas over enkele uren zal de hulpverlening echt op gang komen. Er zouden 300 vliegtuigen en 40 schepen van het leger worden ingezet. Japan treft voorbereidingen om mensen te helpen en te redden.

"We staan klaar om hulp te verlenen als Japan dat vraagt", zegt Elisabeth Byrs van het VN-kantoor voor Humanitaire Bijstand (OCHA) in Genève. "De teams zijn stand-by en houden de evolutie nauwlettend in de gaten. Ze staan in direct contact met met de rampencoördinatie in Japan, maar tot nu toe zijn de eigen Japanse hulpteams bezig."

De "U.N. disaster assessment and coordination teams" (UNDAC) zijn getraind om slachtoffers te zoeken en hen medische bijstand te verlenen. Naast VN-medewerkers maken ook speurhonden deel uit van de teams.

Europese leiders willen hulp vrijmaken

Vanop de Europese top in Brussel drukken de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie hun medeleven en steun uit voor al wie in Japan en de ruimere Stille Oceaanregio door de aardbeving getroffen is. Ze vragen hun hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, Catherine Ashton, en de Europese Commissie "alle aangepaste hulpverlening" te mobiliseren.

Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso zeggen in een gezamenlijke mededeling dat "de Europese Unie bereid is Japan op elke mogelijke manier te helpen".

In naam van België heeft minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere laten weten dat indien Japan dat wilt, ons land een B-Fast hulpteam zal sturen.

Obama betuigt zijn medeleven met Japan

Verschillende landen hebben Japan al laten weten dat ze hulpteams hebben klaar staan om te komen helpen bij het zoeken naar slachtoffers, bij het verzorgen van de gewonden en eventueel om schade aan gebouwen te herstellen.

De Zuid-Koreaanse regering is van plan een reddingsploeg ter plaatse te sturen. Dat heeft de regering aangekondigd bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken. Ook de VS zijn bereid om troepen in te zetten in Japan.

Rusland laat weten dat het eveneens bereid is om hulp te bieden. "We zijn natuurlijk bereid om onze buren te helpen in de strijd tegen de gevolgen van deze zware aardbeving", zei de Russische president Medvedev (foto), die op werkbezoek is in Siberië.

In een toespraak heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat de VS twee vliegdekschepen ter beschikking stelt. De USS George Washington bevond zich sowieso al in de buurt van Tokio, en de route van de USS Ronald Reagan, die onderweg was naar Zuid-Korea, zal afgebogen worden naar Japan.

Obama betuigde zijn medeleven met het Japanse volk bij deze "hartverscheurende ramp: "onze gedachten en gebeden gaan naar het Japanse volk. Dit is een potentieel catastrofale ramp en de beelden die ons bereiken zijn hartverscheurend."