Opgelegd werk "te moeilijk" voor zangers

De kandidaten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang moeten dit jaar uitzonderlijk geen opgelegd werk brengen. Het stuk, gecomponeerd door Luc Brewaeys, blijkt te moeilijk om op korte termijn degelijk in te studeren.

De organisatie had de Belgische componist Luc Brewaeys aangeschreven om een werk te maken. Die schreef een stuk voor stem en crotalen, dat zijn een soort van kleine cimbalen. Alleen blijkt het stuk nu net iets te moeilijk om op korte termijn in te studeren.

In tegenstelling tot het concours voor viool en piano, waar het opgelegde werk een onderdeel is van de finale, is dat bij zang een onderdeel voor de halve finalisten.

"Het werk is zeer boeiend en van een uitstekende kwaliteit, zoals zijn hele oeuvre, maar we achten de complexiteit van de partituur te moeilijk", klinkt het in een mededeling van de jury. "De voorbereiding ervan zou moeilijk kunnen worden gezien het beperkte tijdsbestek. Dat zou de kwaliteit van de prestaties in de halve finale kunnen ondermijnen."

Het werk van Brewaeys, "Speechless song, being many, seeming one", is gebaseerd op een sonnet van Shakespeare. Het vervalt dus voor de halve finalisten, maar zal tijdens het slotconcert wel worden uitgevoerd door soprane Laure Delcampe.