Problemen met tweede Japanse kernreactor

Er zouden nu problemen zijn vastgesteld bij een tweede kernreactor in de centrale van Fukushima. Net als bij een nabije reactor heeft het koelsysteem schade opgelopen door de zware aardbeving van gisteren.

Vanochtend heeft een explosie plaatsgevonden in de kerncentrale van Fukushima op 150 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio. De normale werking van het koelsysteem was er verstoord door de hevige aardbeving van gisteren. Normaal moeten de kernreactoren zichzelf dan uitschakelen, maar dat is niet gelukt bij de reactor Fukushima 1. 

Nu blijkt dat er een gelijkaardig probleem is met de reactor nummer 3 in dezelfde centrale. Ook daar zou het koelsysteem ontregeld zijn, waardoor de temperatuur snel toeneemt en er gevreesd wordt voor een "meltdown", het smelten van de reactor door de hoge temperatuur. Dat zou tot een explosie van de reactor zelf en grote verontreiniging kunnen leiden.

Nochtans was eerder op de avond de situatie bij de eerste reactor onder controle gebracht. Die reactor wordt nu extra gekoeld met zeewater en de temperatuur is er de voorbije uren gedaald.

De Japanse regering heeft aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) gemeld dat het gebouw bij de explosie vernield is, maar dat de reactor zelf geen grote schade heeft opgelopen. 

In de omgeving is vandaag evenveel straling gemeten als normaal in een jaar, maar die is de voorbije uren fors teruggevallen, aldus de overheid in Tokio.  De radioactieve wolk wordt door de wind naar het noordoosten geblazen in de richting van de Stille Oceaan. Binnen 24 uur zou de wolk evenwel het Russische schiereiland Kamtsjatka kunnen bereiken.

140.000 mensen geëvacueerd uit de buurt

Vandaag zijn 140.000 mensen geëvacueerd uit de omgeving van de kerncentrale. Er is een perimeter van 20 kilometer ingesteld, maar die is nadien uitgebreid.

Vanmorgen was de vrees voor een zogenoemde "meltdown" erg groot. Daarbij wordt de kernreactor zo heet dat hij de grond insmelt, met radioactieve besmetting van het milieu als mogelijk gevolg.

Die mensen en anderen uit de omgeving krijgen nu jodiumtabletten om de gevolgen van de eventuele straling op te vangen. Zeker drie personeelsleden zouden bestraald zijn maar mogelijk zou dat aantal kunnen oplopen tot 160, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

Ook mensen buiten de evacuatiezone krijgen de raad om deuren en ramen gesloten te houden en niet buiten te gaan. Als ze dat toch doen, dragen ze beter zoveel mogelijk kledij.  In totaal zijn nu al meer dan elf kerncentrales stilgelegd uit voorzorg. Daardoor zitten 5,5 miljoen gezinnen zonder stroom, ook in plaatsen waar er geen grote schade is door de aardbeving.  Japan heeft Rusland gevraagd om extra leveringen van aardgas en steenkool.