Saudische "Dag van woede" in kiem gesmoord

De aangekondigde dag van protest in Saudi-Arabië heeft voor de organisatoren niet het verhoopte effect gehad. De overheid had massaal middelen ingezet om mogelijke betogingen in de kiem te smoren, en dat heeft blijkbaar gewerkt. Er is sprake van enkele honderden betogers in het oosten van het land.

Het protest in de Arabische wereld heeft nu ook Saudi-Arabië bereikt. Voor vandaag was er opgeroepen om na het vrijdaggebed (kleine foto) te manifesteren in de hoofstad Riyad. Op Facebook hadden zelfs 30.000 mensen zich achter die oproep geschaard, waardoor de verwachtingen hooggespannen waren.

De politie blokkeerde echter de toegangswegen en stelde verschillende checkpoints op rond de moskee, waar mensen werden aangeklampt en voertuigen doorzocht.

Op elke hoek van de straat waren politiemannen aanwezig en helikopters cirkelden in de buurt. Het afschrikkingseffect miste zijn doel niet. Het gevolg was dat er geen betoging plaatsvond. Na de middag begon de indrukwekkende politiemacht zich terug te trekken.

In het oosten, in de stad Qatif en in de buurt daarvan, kwamen wel enkele honderden mensen op straat. In het gebied wonen vooral sjiieten, die in de minderheid zijn. Zij eisen gelijke rechten met de soennieten. In Qataf werd de betoging gestopt door tot de tanden gewapende veiligheidspolitie.

Gewonden na zonsondergang

Gisteren vielen enkele gewonden toen de politie het vuur opende om een betoging uiteen te drijven.

De betoging gisteren vond na zonsondergang plaats. Het was de tweede dag op rij dat er mensen op straat kwamen om de vrijlating te eisen van gevangenen die al jaren vastzitten zonder proces. Veel manifestanten waren gemaskerd en gesluierd om niet herkend te worden. Alle betogingen zijn immers streng verboden in het land.

"Islam verbiedt protesten"

De eis is meer democratie in het autoritaire koninkrijk. Maar een van de meest voorname geestelijke leiders van Riyad heeft verklaard dat het volgens de islam ten strengste verboden is om te protesteren in Saudi-Arabië. "De islam verbiedt protesten in het koninkrijk omdat de leider ervan handelt met de wil van God", aldus sjeik Abdel Aziz Ibn Abudllah Alasheikh tijdens een preek.

Koning Abdoellah kondigde onlangs economische hervormingen aan die de bevolking ten goede zouden moeten komen, zoals interestvrije leningen en bijstand bij werkloosheid. Het land is een belangrijke exporteur van olie, eventueel geweld zou dus de wereldmarkten kunnen beïnvloeden.