Steeds minder studenten slagen in het eerste jaar

Er zijn steeds minder studenten die volledig slagen in het eerste jaar van het hoger onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Departement Onderwijs die De Standaard kon inkijken.

Vorig academiejaar was maar 28 procent van de eerstejaars volledig geslaagd, vroeger was het slaagpercentage in het eerste jaar ongeveer 45-46 procent. Volgens vicerector Ludo Melis van de K.U.Leuven zijn de cijfers van nu moeilijk te vergelijken met cijfers van vroeger.

"In de cijfers zitten nu enkel de studenten die op alle vakken 10 of meer hebben gehaald, vroeger zaten ook studenten met 3 buispunten in de cijfers. Die studenten zou je er nu ook moeten bij tellen en dan is het verschil met vroeger niet zo groot want dan liggen de cijfers nog altijd boven de 40 procent. Maar men kan wel aannemen dat de slaagpercentages aan het dalen zijn."

In vergelijking met het oude systeem kunnen studenten nu makkelijker vakken meenemen naar volgend jaar. Om de werkelijke slaagpercentages te kennen, moet worden bekeken wie binnen de standaardtermijnen van een opleiding slaagt voor de opleiding.