Tol van aardbeving en tsunami wordt duidelijk

Het dodental na de zware aardbeving en de tsunami in Japan blijft oplopen. Volgens de overheid zijn er meer dan 400 doden geteld, en er zijn nog een 700-tal vermisten. Zo is er een trein met honderden passagiers vermist en is de kustwacht op zoek naar een schip met 80 opvarenden.

De schade na de aardbeving en de tsunami is enorm. Miljoenen huizen in en rond de hoofdstad Tokio zitten zonder stroom. In Tokio zelf, en in steden over de hele kustlijn, zijn gasleidingen ontploft en staan heel wat gebouwen in brand. In de stad Ichihara, nabij Tokio, staat een olieraffinaderij in brand. De vlammen reiken tot boven de oliekokers en een zwarte rookpluim is tot ver buiten de stad te zien.

De internationale luchthaven in Narita is zowat 8 uur na de aardbeving opnieuw opengegaan. In totaal werden ruim 700 vluchten afgelast. Er zitten naar schatting nog 13.000 mensen geblokkeerd. In de terminals van Haneda zouden zo'n 10.000 mensen vastzitten.

De havenstad Sendai (foto) kreeg te maken met een vloedgolf van ongeveer 10 meter. Volgens het Franse persbureau AFP zouden op het strand 200 tot 300 lichamen van slachtoffers zijn gevonden. In de buurt van Sendai is een grote petrochemiefabriek vernield door een krachtige explosie. De noordoostelijke stad Soma is getroffen door een tsunami van ruim 7 meter hoog. In de stad Kesennuma staan hele wijken in brand.

De luchthaven van Sendai is overstroomd. Passagiers zijn gevlucht naar het dak van het gebouw. Ook alle vissershavens aan de kustlijn zijn dicht. De ultrasnelle treinen naar het noorden van het land zijn opgeschort, autosnelwegen zijn verwoest. Het metro- en treinverkeer is stilgelegd, gsm-verkeer is zo goed als onmogelijk.

Nog in het noordoosten zou een trein door de tsunami overspoeld zijn. Mogelijk vervoerde die enkele honderden passagiers.

Meest gelezen