Tsunami-schade buiten Japan valt mee

Buiten Japan heeft de gevreesde tsunami uiteindelijk weinig schade aangericht. Omdat het om een zware aardbeving ging, werd gevreesd voor een ravage, maar dat bleek mee te vallen.

In Rusland zijn zowat 11.000 inwoners van de Koerillen-eilandengroep, vlak bij Japan, geëvacueerd. De golven bleken er evenwel niet erg krachtig.

Ook in Taiwan en Hawaï werd de kustregio ontruimd. Verschillende stranden in Hawaï kregen te maken met golven van twee tot drie meter, maar de schade bleef beperkt.

In de Filipijnen is de inwoners gevraagd om weg te blijven van de kust en naar het binnenland te trekken. De zeevaart aan de oostelijke kant van het land werd opgeschort. Later hebben de autoriteiten het tsunami-alarm opgeheven.

In het noordoosten van Indonesië waren duizenden mensen naar het binnenland gevlucht na waarschuwingen over de tsunami. Maar ook daar lijkt de schade mee te zullen vallen en is het tsunami-alarm al afgeblazen. Eind 2004 vielen meer dan 200.000 doden op Indonesië, na een zware aardbeving en daaropvolgende tsunami.

En ook op de Marianen-eilanden en in Guam lanceerden de autoriteiten voor bepaalde zones een evacuatieoproep. In Guam werd toeristen gevraagd om zich naar hoge gebouwen te begeven en daar de zesde verdieping of hoger op te zoeken. Maar de schade viel al bij al nog mee.

Relatief zwakke golven

Over de hele regio rondom de Stille Oceaan was het tsunami-alarm van kracht, dus ook voor Nieuw-Zeeland, Australië en de hele Amerikaanse kustlijn. De vloedgolf beukte echter nauwelijks in op de Amerikaanse westkust met slechts relatief zwakke golven (foto boven). In Mexico ging het naar verluidt om een verhoging van het wateroppervlak met 70 centimeter.

Over verder gelegen regio's is er nog geen nieuws en blijven de autoriteiten op hun hoede voor de aankomst van de tsunami. Chili vreest dat het Paaseiland wel eens in de brokken zou kunnen delen.