Vloedgolf overspoelt Japan na aardbeving

Vanmorgen is Japan getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8,9. Daarop volgde een tsunami. Op beelden is te zien hoe een stroom van modder en brokstukken landinwaarts trekt. Het dodental na de natuurramp loopt intussen op.

Het epicentrum van de aardbeving lag voor de kust. De beving gebeurde op 24,4 kilometer diepte. Het gaat om de zwaarste aardbeving in Japan ooit geregistreerd. De schok kon worden gevoeld tot in de hoofdstad Tokio, ongeveer 380 kilometer verderop. De gebouwen daverden er op hun grondvesten. Videobeelden tonen hoe gebouwen in Tokio tijdens de beving minutenlang aan het schudden waren. Er zijn al tientallen naschokken geweest.

Op luchtbeelden van de getroffen streek is te zien hoe na de aardbeving vloedgolven de 2.100 kilometer lange oostelijke kustlijn van Japan overspoelen. Het is nog onduidelijk hoe hoog de golven precies zijn en hoe krachtig de stroom is. Er zou sprake zijn van golven van 4 tot 10 meter hoog. De Japanse televisie toont beelden van auto's, boten, tonnen brokstukken en zelfs hele huizen en gebouwen die door de vloedgolven werden meegesleurd en landinwaarts werden gestuwd.

Kort na de aardbeving werd een tsunami-alarm afgekondigd voor de volledige kustlijn van de Stille Oceaan. Het alarm geldt dus niet alleen voor Japan, maar ook voor Rusland, Indonesië, Taiwan, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, Australië, Nieuw-Zeeland, en Centraal- en Zuid-Amerika. Het alarm is intussen ook van kracht voor de gehele westkust van de Verenigde Staten en Canada.

"Wees voorzichtig, kalm en waakzaam"

De aardbeving deed zich voor rond 15.30 uur plaatselijke tijd, een moment waarop nog veel Japanners op kantoor waren. Veel mensen zijn in verschillende steden in paniek de straat op gerend en verzamelden zich in parken en open ruimtes, waar ze veiliger waren voor de vele naschokken. In de miljoenenstad Tokio lopen zo duizenden mensen op straat, velen van hen pendelaars die niet thuis geraken omdat het openbaar vervoer lam ligt (kleine foto).

Volgens de Japanse autoriteiten zijn er 310 doden geteld, maar dat cijfer zal vermoedelijk nog oplopen. Er zijn ook talloze gewonden en 350 mensen zijn nog vermist. Volgens het Japanse nieuwsagentschap Kyodo zou een schip met 100 mensen aan boord meegesleurd zijn door het water.

Veel Japanners zeggen dat ze nog nooit zo'n zware aardbeving hebben meegemaakt, en nochtans is Japan een gebied waar wel vaker aardbevingen worden geregistreerd. De Japanse premier Naoto Kan heeft de bevolking opgeroepen om kalm, voorzichtig en waakzaam te blijven. De regering komt later nog bijeen en heeft al een task force opgericht die de hulpverlening moet coördineren en de schade in kaart moet brengen. Er worden soldaten naar de getroffen gebieden gestuurd en Japan heeft ook hulp gevraagd aan Amerikaanse militairen die in de archipel gestationeerd zijn.

De zware natuurramp in Japan heeft ook economische gevolgen. De aardbeving deed zich voor tegen sluitingstijd van de beurzen in Azië. De Nikkei-index in Tokio boekte verlies en sloot op het laagste peil in vijf weken tijd. De yen, de Japanse munt, verloor licht in waarde, maar bleef relatief stabiel. De nationale bank van Japan heeft al verzekerd dat ze er alles aan doet om de stabiliteit op de financiële markten te garanderen. Ook de olieprijzen zijn gedaald.