"NAVO moet operaties in Afghanistan stoppen"

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de NAVO gevraagd om de militaire operaties in zijn land stop te zetten. Hij pikt het niet langer dat er burgerdoden vallen bij tussenkomsten van de internationale troepenmacht.
President Hamid Karzai ontmoette slachtoffers van NAVO-bombardementen.

Karzai sprak in de provincie Kunar met bijna 500 stamhoofden van alle districten in de provincie. Velen van hen verloren de afgelopen weken familieleden bij aanvallen van de NAVO-troepen. Eind vorige maand kwamen bij zo'n aanval nog verschillende kinderen om het leven.

Op de bijeenkomst in Kunar waren ook mensen die gewond waren geraakt bij NAVO-tussenkomsten. Karzai kreeg volgens getuigen de tranen in de ogen toen hij een klein meisje in zijn armen nam dat bij een bombardement door de NAVO haar been verloren is.

"Bij deze ontmoeting wil ik de NAVO en de Verenigde Staten met eerbied en nederigheid, en zonder arrogantie, vragen hun operaties in ons land stop te zetten", zei Karzai nadien. "Wij zijn een tolerant volk, maar onze tolerantie raakt op. We willen bevriend zijn met het Westen, maar onze eer moet intact blijven."

"Wij zijn het Westen dankbaar en zijn tevreden met alles wat ze voor ons gedaan hebben. Maar als wij gedood worden door onze bondgenoten, hebben wij het recht om daarover te klagen. Tot wanneer moet ik eigenlijk naar begrafenissen gaan in alle windstreken van Afghanistan? Buitenlanders beschouwen ons als hun vrienden, ze moeten hun vrienden niet ombrengen."

Karzai kwam in 2001 met steun van het Westen aan de macht. Het is niet de eerste keer dat hij zijn ongenoegen uit over het optreden van de NAVO in zijn land, maar nooit eerder heeft hij zulke radicale maatregelen geeïst.

In Afghanistan zijn momenteel zo'n 140.000 buitenlandse soldaten, twee derde daarvan zijn Amerikanen.