Arabische Liga vraagt no-flyzone boven Libië

De Arabische Liga vraagt de VN-Veiligheidsraad om zijn verantwoordelijkheid te nemen en een no-flyzone in te stellen boven Libië. Op een speciale bijeenkomst in Caïro stemden 19 van de 21 aanwezige ministers van Buitenlandse Zaken voor. Alleen Algerije en Syrië stemden tegen.

De Arabische Liga telt 22 lidstaten, maar Libië is sinds de opstand tegen Khaddafi en de bloedige repressie uit de Liga gestoten. De beslissing van de Liga van vandaag is een eerste noodzakelijke stap om tot een vliegverbod boven Libië te komen, dat volgens veel waarnemers essentieel is om de opstandelingen in dat land enige kans op succes te geven.

Vooral Frankrijk en Groot-Brittannië spelen een voortrekkersrol voor zo'n vliegverbod, maar noch de Europese Unie noch de Verenigde Staten lijken erg enthousiast. "De vraag is of dat wel een wijs besluit zou zijn", zegt de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates.

Heel wat westerse landen staan erg weigerachtig tegenover elke vorm van militaire interventie in Libië omdat ze vrezen dat dit erg slecht zou worden onthaald in de Arabische wereld.

Khaddafi boekt succes

Intussen is het Libische leger erin geslaagd de strategisch belangrijke oliehaven van Ras Lanuf te heroveren op de rebellen. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Arabiya. De gevechten bij Ras Lanuf duurden een tweetal dagen en waren bijzonder hevig.

Gevechtsvliegtuigen hebben vanmiddag aanvallen uitgevoerd tegen posities van de rebellen in Al Uquaila, ten oosten van Ras Lanuf.

De troepen van Khaddafi hebben nu ook de aanval ingezet op de stad Misurata, meer naar het westen. Misurata leek stevig in handen van de rebellen, maar nu zouden de troepen van Khaddafi zich op 5 kilometer van het centrum van Misurata bevinden.

Op de militaire luchthaven van Eindhoven zijn de drie Nederlandse soldaten aangekomen. De drie werden op 28 februari opgepakt door Libische militairen toen ze in de havenplaats Sirte twee Nederlanders wilden evacueren. Ze kwamen donderdag vrij na intensief diplomatiek overleg. De helikopter waarmee ze vlogen, is niet vrijgegeven.