Doden en gewonden bij betogingen in Jemen

In Jemen zijn bij betogingen tegen de regering van president Ali Abdullah Saleh minstens drie doden gevallen. Volgens de betogers heeft de politie toxische gassen gebruikt om hen uiteen te drijven, maar de ordediensten zeggen alleen traangas te gebruiken.

In de hoofdstad Sanaa voerde de politie bij zonsopgang een aanval uit op actievoerders die sinds 21 februari kamperen aan de universiteit. Een betoger werd gedood en 300 anderen raakten gewond.

's Middags werd  een andere betoger doodgeschoten door een scherpschutter toen hij met enkele anderen probeerde zich bij de sit-in aan de universiteit te voegen.

Eerder was een twaalfjarige scholier die deelnam aan een betoging in Mukalla doodgeschoten door de politie. Vijf andere scholieren raakten gewond toen de politie de betoging probeerde uiteen te drijven.

Sinds het begin van de protestbeweging tegen Saleh zijn in Jemen al een 30-tal doden gevallen. Deze week probeerde Saleh het tij te keren met een aantal toegevingen, maar de oppositie  heeft daarop afwijzend gereageerd.

"Belgen moeten Jemen verlaten"

De Belgische regering vraagt dat landgenoten in Jemen het land meteen verlaten. Niet-essentiële reizen naar Jemen worden afgeraden met het oog op de snel verslechterende veiligheid.