Dreigt er een burgeroorlog in Zuid-Soedan?

Bij een aanval van rebellen op de stad Malakal in Zuid-Soedan zouden tientallen doden zijn gevallen. Het zuiden beschuldigt het noorden ervan dat het de geplande onafhankelijkheid wil saboteren.

De aanval zou zijn afgeslagen en daarbij zouden 30 rebellen zijn gedood. Er zijn echter ook vier soldaten van het zuidelijke leger SPLA omgekomen, evenals een tiental burgers.

De overheid van Zuid-Soedan beschuldigt het noorden, de Soedanese regering dus, dat die de rebellen in het zuiden steunt met geld en wapens. Op die manier zou het noorden de regering van Zuid-Soedan willen omvergooien nog voor de geplande onafhankelijkheid in juli.

Onlangs stemde een grote meerderheid van de inwoners van Zuid-Soedan in een referendum voor onafhankelijkheid. Dat zou dan een einde moeten maken aan decennia van bloedige gevechten tussen noord en zuid. Traditioneel wordt het noorden beheerst door gearabiseerde islamitische stammen. In het zuiden wonen vooral zwarten die of christen of animist zijn.

Inzet van veel spanningen zijn de olievelden die grotendeels in het zuiden liggen. Overigens zijn de precieze grenzen tussen noord en zuid nog niet echt duidelijk bepaald, wat de verwarring nog meer in de hand werkt.

Meest gelezen