Gbagbo lanceert offensief in Ivoorkust

In Abidjan, de commerciële hoofdstad van het West-Afrikaanse land Ivoorkust, heeft het leger een wijk van de verkozen president Ouattara aangevallen. Daarbij worden de zware middelen ingezet.

De wijk Abobo is een bolwerk van de aanhangers van Ouattara en wordt nu bestookt met tanks, mortieren en helikopters. Daarbij zouden ook veel burgers gedood of gewond zijn.

De huidige leider Laurent Gbagbo wil blijkbaar de druk op zijn tegenstanders nog opvoeren en de oppositie voor een voldongen feit stellen.

Gbagbo weigert de macht af te staan aan Alassane Ouattara hoewel die laatste volgens de internationale gemeenschap de presidentsverkiezingen gewonnen heeft. Onlangs heeft ook de Afrikaanse Unie de zege van Ouattara erkend. Ouattara zelf maakt nu een rondreis doorheen West-Afrika om steun te zoeken.

Intussen lijkt Ivoorkust opnieuw in een burgeroorlog verzeild te raken. Wellicht wil Gbagbo nu gebruik maken van het feit dat de aandacht van de pers en de internationale gemeenschap nu is verschoven naar de burgeroorlog in Libië en de revoltes in de islamitische wereld. Sinds de recente verkiezingen zijn in Ivoorkust nu al zeker 400 mensen gedood door het geweld.

Meest gelezen