Grootscheepse reddingsactie in rampgebied

In Japan is een grootscheepse reddingsoperatie op gang gekomen na de zware aardbeving van gisteren. De Japanse regering heeft 50.000 soldaten naar het rampgebied aan de oostkust gestuurd.

Meer dan een dag na de aardbeving is de situatie aan de oostkust van Japan dramatisch. Vooral de streek rond Sendai, de grootste stad nabij het epicentrum van de beving, is zwaar getroffen. Hier trok een tsunami door met golven tot 10 meter. De meeste huizen aan de noordoostelijke kustlijn werden weggespoeld, als waren het kaartenhuisjes. Op het achtergebleven water drijven een massa puin, autowrakken en losgeraakte schepen.

De Japanse overheid gaat ervan uit dat er nog heel wat mensen onder het puin liggen in deze streek. De regering heeft 50.000 soldaten, 300 vliegtuigen en 40 marineschepen  naar het rampgebied gestuurd. Soldaten en reddingswerkers proberen zich onder meer met bootjes een weg te banen door het puin om mogelijke overlevenden te redden.

In Sendai is er geen elektriciteit meer en ook de telefoonverbindingen zijn uitgevallen. Honderden mensen staan naar verluidt aan te schuiven aan de weinige supermarkten die nog open zijn, op zoek naar enkele basisbenodigdheden. Ook aan de nog werkende en niet overspoelde tankstations staan rijen mensen te wachten.

Passagiers van schip gered, 4 treinen nog vermist

Over het aantal doden lopen de cijfers uiteen. De politie spreekt  van 685 doden en 643 vermisten. In die cijfers is echter nog geen rekening gehouden met enkele honderden lichamen die zijn aangetroffen op het strand van Sendai of tot 400 lichamen die gevonden zijn in de haven van Rikuzentakata die volledig overstroomd werd door de tsunami. 

Duizenden mensen zouden hoe dan ook nog vermist zijn. Volgens de Japanse media is er in één gemeente die getroffen werd door de tsunami geen nieuws meer over zo'n 9.000 tot 10.000 inwoners. Meer dan 1.000 mensen zijn gewond geraakt bij de aardbeving.

Meer dan 300.000 mensen zouden hun huis ontvlucht zijn., terwjil 5,5 miljoen anderen zonder stroom zitten. Meer dan 3.400 woningen zijn vernield. Op veel plaatsen wordt voedsel en drinkwater een probleem en het leger is begonnen met het bedelen van de goederen.  

Intussen is ook bekendgemaakt dat zo'n 80 mensen die aan boord waren van een schip dat werd meegesleurd door de tsunami, veilig en wel zijn teruggevonden. De passagiers werden door helikopters van het leger en de kustwacht gered.

4 treinen die op het moment van de ramp op kustlijnen aan het rijden waren, zouden echter nog steeds spoorloos zijn. De Japanse spoorwegen verloren vrijdag elk contact met de treinen. Het is onduidelijk hoeveel passagiers aan boord waren van die treinen.

Buitenlandse hulp komt op gang

Ook de internationale hulpverlening komt op gang. Premier Naoto Kan heeft de aardbeving en de tsunami "een ramp zonder weerga" genoemd en heeft hulp gevraagd aan andere landen.

De Verenigde Staten zullen twee vliegdekschepen met helikopters en medische teams sturen. De VN sturen experten inzake rampenbestrijding. Vannacht vertrekken twee detachementen van de Franse Civiele Bescherming en een groep nucleaire experten. Die moeten assistentie bieden nabij de ontplofte kerncentrale van Fukushima.

Er is ook hulp onderweg vanuit Groot-Brittannië, Duitsland, de EU, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Mexico. Ons land houdt het B-FAST-reddingsteam klaar evenals een Vlaams medisch team.

De aardbeving en de daaropvolgende tsunami zullen ook grote gevolgen hebben voor de Japanse economie. Meer dan een vijfde van de kerncentrales is dicht. Om dat energieverlies op te vangen, heeft Japan Rusland gevraagd om extra leveringen van aardgas en steenkool. De autobouwers Toyota, Nissan en Honda hebben al aangekondigd dat hun fabrieken maandag dichtblijven.

"Geen Belgen onder de slachtoffers"

Volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen berichten over slachtoffers of doden onder de Belgen in Japan. De ambassade heeft tot dusver 850 Belgen gecontacteerd. Ongeveer 700 onder hen zijn ingeschreven in het land.

De ambassade gaat nog verder met het opzoeken van Belgen en raadt reizen naar Tokio of het gebied ten noorden van de hoofdstad af.