Impact tsunami in Stille Oceaan beperkt

In de Verenigde Staten is een man om het leven gekomen nadat hij werd meegesleurd door een golf als gevolg van de tsunami die werd veroorzaakt door de aardbeving in Japan. In Latijns-Amerika heeft de tsunami weinig schade aangericht.
Hogere golven slaan in op de kust van Paaseiland

Na de zware aardbeving in Japan gisterochtend werd een algemeen tsunami-alarm afgekondigd voor de hele regio rondom de Stille Oceaan. Gevreesd werd dat ook daar hoge vloedgolven op de kusten zouden inbeuken. Op veel plaatsen waren er wel golven tot 4 meter hoog, maar omdat de autoriteiten heel wat voorzorgsmaatregelen getroffen hadden en mensen uit kustgebieden geëvacueerd waren, bleef de schade beperkt.

De westkust van de Verenigde Staten en Latijns-Amerika waren de laatste plaatsen waar de tsunami verwacht werd. Ook daar bleef de impact van de aardbeving beperkt. Er waren wel veel hogere golven dan anders. In het noorden van Californië, in de Verenigde Staten is een man om het leven gekomen toen hij meegesleurd werd door het water. Hij was samen met twee vrienden de aankomende golven aan het fotograferen.

Hogere golven, maar weinig schade

Verschillende landen in Latijns-Amerika hadden voorbereidingen getroffen voor de komst van een tsunami. Toch bleef het afwachten wat de impact zou zijn. Op de Galapagos-eilanden, 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador, zijn overstromingen gemeld, vooral op het eiland San Cristobal. In Ecuador zelf was eerder de noodtoestand uitgeroepen. 300.000 inwoners van de kustgebieden werden uit voorzorg opgeroepen op hoger gelegen oorden op te zoeken. Uiteindelijk bleef ook daar de schade binnen de perken.

Ook in Chili werd met een bang hart uitgekeken naar de tsunami. Het land kampt nog met de gevolgen van de zware aardbeving van februari vorig jaar. In de kustgebieden werden 500.000 mensen geëvacueerd. In de loop van de nacht werden hogere golven geregistreerd, maar volgens de autoriteiten werd er geen significante schade aangericht. Op Paaseiland, 3.500 kilometer voor de kust van Chili, werden golven gemeten die 1 meter hoger waren dan anders. Maar ook hier, geen grote schade, wel veel kijklustigen (foto).

In Peru waren tienduizenden kustbewoners geëvacueerd. Hier waren de golven uiteindelijk 20 tot 40 centimeter hoger dan anders en er werd geen materiële schade gemeld. Het tsunami-alarm aan de Stille Oceaan is intussen overal opgeheven.