Joodse familie vermoord nabij Nabloes

In de Joodse nederzetting Itimar op de Westelijke Jordaanoever zijn een koppel en hun drie kinderen neergestoken. De spanningen tussen de kolonisten en de Palestijnen dreigen daarmee opnieuw naar een hoogtepunt te gaan.

Een of twee daders zouden vannacht de kolonie Itimar nabij de Palestijnse stad Nabloes zijn binnengedrongen. Ze hebben een Joods gezin met drie kinderen neergestoken in hun slaap. Het jongste kind was een baby van drie maanden.

Het Israëlische leger heeft meteen een klopjacht ingezet naar de daders. Opvallend is dat de Palestijnse overheid beloofd heeft om daaraan mee te werken. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de moord in de strenge bewoordingen afgekeurd, al liet een topman van de extreme moslimgroep Hamas in de Gazastrook zijn goedkeuring blijken.

De moord is intussen opgeëist door de Islamitische Jihad, maar die heeft in het verleden al wel vaker terreurdaden van andere groepen opgeëist. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is woedend en zegt dat terreur geen enkel wijziging zal aanbrengen in de bouw van Joodse kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

Ook de Verenigde Staten zijn woedend en eisen dat de daders gestraft worden.