Noodfonds voor eurolanden wordt versterkt

Op de top in Brussel hebben de 17 eurolanden afgelopen nacht een pact voor de eurozone afgesloten. De lidstaten gaan hun economisch beleid beter op elkaar afstemmen en het reddingsfonds voor noodlijdende eurolanden wordt versterkt.

Het was de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, die het akkoord aankondigde na een marathonzitting van 8 uur. Het pact moet de crisis wegwerken en de welvaart verzekeren door voor economische groei en werkgelegenheid te zorgen.

Het pact betreedt traditioneel nationale domeinen als de loonevolutie, het stimuleren van de werkgelegenheid, de houdbaarheid van de pensioenen, gezondheidszorg en sociale uitkeringen en de financiële stabiliteit. Van Rompuy benadrukte wel dat dat de eurolanden bij de uitvoering van de doelstellingen onder het pact over veel nationale manoeuvreerruimte blijven beschikken en dat bijvoorbeeld tradities zoals het sociale overlegmodel zonder meer overeind kunnen blijven.

Specifiek voor ons land aanvaardden de eurolanden ook de automatische koppeling van de lonen aan de index. Volgens professor Hendrik Vos zal het echter moeilijk zijn voor ons land om het huidige systeem in die vorm te behouden, "want er is wel druk en Europa zal ons aanmoedigen om ons loonindexeringssysteem wat te hervormen".

Leencapaciteit noodfonds tot 440 miljard euro

Naast dat pact met maatregelen om de concurrentiekracht te versterken, ging het op de top vooral over het noodfonds voor de euro. Volgens Van Rompuy wordt de effectieve leencapaciteit van het reddingsfonds opgetrokken tot 440 miljard euro. Momenteel kan het fonds tot ongeveer 250 miljard lenen aan eurolanden in financiële problemen.

Het fonds krijgt ook de mogelijkheid om staatsobligaties op te kopen op de primaire markt. Daarnaast worden ook de interestvoeten voor leningen verlaagd. De lagere interestvoeten gelden echter niet voor Ierland, het enige euroland dat tot nog toe zijn toevlucht moest zoeken tot het noodfonds. De nieuwe Ierse premier Enda Kenny had nog voor een versoepeling van de terugbetalingsvoorwaarden gepleit, maar de andere eurolanden gingen daar niet op in. Volgens Van Rompuy hebben de Ieren "niet alle voorwaarden vervuld om van verlaagde interestvoeten te genieten".

Griekenland, dat bilaterale leningen van de eurolanden ontvangt, zou dan weer wel van gunstigere voorwaarden kunnen genieten. De interestvoet zou met 1 procent verlaagd worden. Ook de looptijd van de leningen zou verlengd worden.

Leterme: "Precies twee Tourcols beklommen"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) is "zeer tevreden" met het pact voor de eurozone en de versterking van het noodfonds. Merkel trok de voorbije weken fel aan de kar om de concurrentiekracht van de eurolanden te verhogen, om zo te vermijden dat één land uit de financiële nood moet worden geholpen door de andere eurolanden. Volgens Merkel stuurt de eurozone met het pact "een goede boodschap aan de wereld" uit.

Ook ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) is een tevreden man na de top. Er is niet alleen het pact voor de eurozone en het versterkte noodfonds, de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren ook een eensgezind standpunt vastgelegd over de situatie in Libië.

"We hebben precies twee grote bergen uit de Tour beklommen", zei Leterme na afloop. Leterme is vooral blij dat de amendementen die België samen met Nederland en Luxemburg aan het pact voor de eurozone wou toevoegen, zonder problemen zijn aangenomen.

lees ook