"Japan beleeft zwaarste crisis sinds WO II"

De Japanse premier Naoto Kan heeft tijdens een persconferentie de crisis veroorzaakt door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami "de grootste voor Japan sinds de Tweede Wereldoorlog" genoemd. Hij heeft er wel vertrouwen in dat zijn volk die crisis te boven zal komen, al is de humanitaire ramp groot.

"Ik ben ervan overtuigd dat het Japanse volk de krachten zal bundelen en deze tegenspoed zal overwinnen", zei Kan (kleine foto), terwijl hij zich tot het volk richtte.

"Ik vraag jullie om de banden met de familie, buren en mensen uit de lokale gemeenschap aan te halen om deze crisis achter ons te laten. We kunnen samen bouwen aan een beter Japan."

Een van de grote problemen wordt het omgaan met het tekort aan elektriciteit, door het uitvallen van enkele kerncentrales. Kan zei daarover dat er periodes zullen worden vastgelegd waarin de stroomtoevoer wordt afgesneden om stroom uit te sparen. Hij riep de mensen op om zuinig om te springen met energie en met voedsel en water.

In Japan zijn intussen 100.000 soldaten ingeschakeld om nog verder te zoeken naar slachtoffers en hulp te bieden. Kan droeg het leger ook op om de evacuatie van zo'n 200.000 mensen wegens de dreigende kernramp in goede banen te leiden.

De humanitaire crisis neemt intussen uitbreiding. Zowat een half miljoen mensen moeten de komende nacht doorbrengen in opvangcentra. Naar schatting anderhalf miljoen mensen zit zonder water en twee miljoen zitten zonder stroom.

"Vooral dekens en voedselhulp nodig"

Intussen gaan verschillende landen door met het bieden van concrete hulp. Die gaat van het aanbrengen van veldhospitalen over getrainde snuffelhonden om het puin te doorzoeken tot het sturen van kernfysici om de dreigende kernramp goed te kunnen inschatten. Ongeveer 12 landen hebben al reddingswerkers gestuurd die actief zijn op het terrein. Japan vraagt ze niet in groten getale, omdat het zelf veel soldaten inzet.

Volgens VN-officials zijn er al aanbiedingen binnengestroomd van een 70-tal landen. Zelfs Kandahar, een arme stad in het zuiden van Afghanistan, heeft aangekondigd 50.000 dollar te storten voor "de broers en zusters" in Japan.

China stuurt een 15-koppige groep hulpverleners. Die hebben 4 ton aan materiaal mee om hun zoekoperaties op te zetten. Daarbij toestellen om zelf in hun elektriciteit te voorzien en eigen communicatiemiddelen.

Op dit ogenblik is er een groot tekort aan elektriciteit en water. "De mensen hebben in de eerste plaats voedsel, dekens en water nodig. Die noden zijn groter dan medische noden", zegt Mikoko Dotsu van Artsen Zonder Grenzen.

India stuurt alvast een lading wollen dekens om de mensen te helpen zich tegen de kou te beschermen. Japan heeft een aanbod van Taiwan om hulpverleners te sturen geweigerd, maar vraagt in de plaats generatoren, kleren en voedselhulp.