"Khaddafi-troepen nemen oliestad Brega over"

De troepen van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi hebben de macht in de oliestad Brega in het oosten van het land overgenomen. De Libische staatstelevisie meldt dat de stad is "gezuiverd van gewapende bendes".

De oliestad zou zijn ingenomen nadat Khaddafi-getrouwen de stad zijn ingetrokken en verschillende vuurgevechten met rebellen zouden hebben gewonnen. De rebellen zouden zich dan hebben teruggetrokken uit de stad. Eerder gebeurde dat al in het stadje Al Uqaila vlak bij Brega.

In andere steden hebben de troepen luchtbombardementen uitgevoerd en hebben ze ook op de grond met obussen verschillende plaatsen opgeblazen. 

Volgens de staatstelevisie zal het leger van Khaddafi nu verder naar het oosten trekken om "de rebellen te begraven". Die opstandelingen willen alleszins de volgende stad, Ajdabiya, behouden. Dat is een belangrijk knooppunt van wegen naar hun officieuze hoofdstad Benghazi en naar Tobruk, verder naar het oosten. 

De voorbije week hebben de troepen van Khaddafi flink wat terrein heroverd op de rebellen. Nu ze verder oprukken, komen ze evenwel verder van hun basis Sirte en verder in gebied dat Khaddafi erg vijandig gezind is. De opstandelingen zouden in open veld weinig kans maken, maar zullen zich nu vooral meer richten op stadsguerilla. Op die manier hebben ze het leger het erg moeilijk gemaakt tijdens de slag op Al Zawiya, ten westen van Tripoli.

Rebellen blijven vechten

Zeker is wel dat de troepen van Khaddafi elke dag meer terrein winnen op de rebellen. De rebellen zijn vaak slechter uitgerust en zijn ook minder goed georganiseerd dan de Khaddafi-troepen. De Khaddafi-troepen zijn op weg naar de stad Ajdabiya, de laatste grote stad voor Benghazi.

Ondanks het feit dat de frontlinie duidelijk opschuift naar het oosten blijven enkele belangrijke steden achter de frontlinie voorlopig toch nog in handen van de rebellen. Zo is de stad Misurata op zo'n 150 kilometer oostwaarts van de hoofdstad Tripoli nog altijd in handen van de rebellen. Maar de troepen van Khaddafi zijn nog altijd aanwezig en beschieten de rebellen. Ook verschillende kleinere steden in het bergachtige gebied Jabal Al Gharbi zijn nog altijd in handen van de rebellen.

Onduidelijke situatie

Voorlopig is de Libische staatstelevisie de enige bron van het nieuws over de overname van Brega. Hierbij dient vermeld dat de zender in het verleden wel al berichten van een overname heeft gebracht die niet bleken te kloppen. Aan de andere kant zijn er geen berichten van het tegendeel die afkomstig zijn van de rebellen. Zij hebben nochtans veel mediaconnecties om hun nieuws bekend te maken.