"Taferelen die we kennen uit rampenfilms"

VRT-correspondent Tom Van de Weghe bevindt zich momenteel in Koriyama, op een 70-tal kilometer van de getroffen kerncentrale van Fukushima. Hij ziet er de mensen toestromen om gecontroleerd te worden op radioactiviteit. Een Japanse functionaris spreekt intusen over mogelijk 190 bestraalde mensen.

Van de Weghe bevindt zch aan een controlepost in Koriyama waar alle geëvacueerden uit de zone rond de twee centrales van Fukushima naartoe moeten. Ze worden er gecontroleerd op mogelijke bestraling alvorens ze in een opvangcentrum terechtkunnen.

"Het zijn echt taferelen die we kennen uit rampenfilms. Mannen in witte pakken en maskers die met speciale meettoestellen over de kleren van de mensen gaan", getuigt hij. En dat is blijkbaar niet overbodig, bemerkte de VRT-journalist. "Ik sprak met enkele mensen en die waren wel degelijk bestraald, ze moesten hun kleren weggooien."

"De mensen zijn bang. Velen vluchten omdat ze te weinig informatie hebben. De communicatie is grotendeels weggevallen en daardoor nemen ze  het zekere voor het onzekere", aldus Van de Weghe, die op weg naar Koriyama de ellenlange files naar Tokio kon zien. Veel inwoners van de getroffen zone hopen daar onderdak te vinden.

Onduidelijkheid over straling

Het blijft onduidelijk hoe groot de straling is die vrijkomt in de getroffen kerncentrale van Fukushima. Een overheidsfunctionaris spreekt van 190 mensen die binnen een zone van 10 kilometer waren toen de radioactiviteit toenam. Van 22 mensen is al bevestigd dat ze bestraald zijn. Hoe ernstig die besmetting is, werd niet medegedeeld. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De Japanse regering roept op tot kalmte en zegt dat de radioactieve stoffen die tot nu toe zijn vrijgekomen, geen gevaar vormen voor de bevolking. Al meer dan 200.000 mensen uit de omgeving van de kerncentrales van Fukushima, in het noordoosten van het land, zijn intussen geëvacueerd. Gisteren was al een schutskring van 20 kilometer ingesteld.