Beurs van Tokio gaat zwaar in het rood

Op de eerste beursdag sinds de aardbeving is de beurs van Tokio zwaar in het rood gegaan. De vernielingen door de zware aardbeving zullen ook ernstige gevolgen hebben voor de economie en dat stemt beleggers pessimistisch.

De Nikkei-index ging ongeveer 6 procent lager en dook onder de symbolische grens van 10.000 punten. De zware duik op de beurs van Tokio is de grootste daling sinds oktober 2008. Sommige aandelen, zoals dat van Olympus, Honda of Nintendo, verloren meer dan 10 procent van hun koers.

De koers van de yen ging op zijn beurt de hoogte in tegenover de dollar en de euro. Japanners zullen wellicht massaal geld repatriëren voor de heropbouw van hun land. Ook de Japanse autoriteiten kondigden aan dat ze op de financiële markten zullen tussenbeide komen om de nationale munt te ondersteunen.

Zo gaat de Bank of Japan maar liefst de recordsom van 18 biljoen yen (zowat 157 miljard euro) in de geldmarkten pompen. De bank wil zo de vrees de kop indrukken dat de Japanse financiële instellingen na de zware aardbeving in moeilijkheden kunnen raken.

Volgens voorlopige berekeningen zal de ramp van vrijdag Japan ongeveer 35 miljard dollar kosten. Ter vergelijking: de aardbeving van Kobe in 1995 heeft 10 miljard dollar gekost en heeft jarenlang gewogen op de Japanse economie.

Het opruimen van de enorme schade over een gebied van honderden kilometers zal miljarden kosten. Bovendien is een deel van de industriële productie verwoest of verstoord en dat kost dus inkomen. Veel zal ook afhangen van hoe groot de schade aan de kerncentrales is, want die leveren een groot deel van de Japanse energie.

Verzekeraars in het vizier

Analisten verwachten wel dat Japan in staat is tot een snelle en massale wederopbouw, zoals dat ook in Kobe het geval was. De wederopbouw kan zelfs een tijdelijke "boost" geven aan de economie. Tegelijk neemt de schuldenlast van de overheid -die voor veel in de wederopbouw zal tussenkomen- toe en en die was al niet klein. 

De economische gevolgen van de ramp zullen echter wereldwijd voelbaar zijn. Zoals al gezegd, zullen de Japanners wellicht veel van hun kapitalen in het buitenland terughalen om de wederopbouw te financieren. Dat onttrekt dan weer geld aan andere economieën.

Tegelijk gaat de factuur naar de Japanse verzekeraars en die hebben zich uiteraard herverzekerd bij collega's wereldwijd. Die sector -die toch al bont en blauw uit de financiële crisis kwam- zal dus opnieuw een tik krijgen en wij als consument zullen dus wellicht een hogere premie betalen.

Hoe dan ook is de Japanse economie -na die van de VS en China- de derde ter wereld en zal een terugval ook elders merkbaar zijn, zeker nu de wereldeconomie uit het dal van de financiële crisis van 2007-2008 begint te klauteren.

Meest gelezen