Israël gaat bouwen op Westelijke Jordaanoever

Israël gaat opnieuw honderden nieuwe woningen bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Premier Benjamin Netanyahu heeft daarover een speciale ministerraad gehouden.

Netanyahu riep zijn ministers gisteravond bijeen nadat een Israëlisch koppel en drie van de kinderen vermoord werden in de Joodse nederzetting Itamar. Net voor de vergadering had hij al de mededeling gedaan dat de moord op het Joodse gezin de bouw van Nederzettingen op Westelijke Jordaanoever niet zou stilleggen.

Israëlische troepen hebben de nederzetting Itamar, dicht bij Nabloes, helemaal doorzocht op zoek naar de dader of daders, maar voorlopig is niemand opgepakt. Opvallend is dat de Palestijnse overheid hulp beloofd heeft om de daders te vangen. Netanyahu vroeg de Palestijnen ook om de moorden te veroordelen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dat ook gedaan, maar een topman van de extreme moslimgroep Hamas in de Gazastrook heeft zijn goedkeuring laten blijken.

Na de vergadering volgde een officiële mededeling dat de ministers de bouw van honderden huizen op de Westelijke Jordaanoever toelaten. Hoeveel huizen Israël er wil bijbouwen, stond niet in de mededeling. Volgens de linkse krant Haaretz gaat het om 500 huizen.

De beslissing zal de vredesonderhandelingen tussen de Palestijnen en de Israëli's allicht bemoeilijken. De Palestijnse Autoriteit veroordeelt scherp de Israëlische plannen om versneld meer nederzettingen te bouwen op de Westelijke Jordaanoever. "Deze stap keldert alle kansen op nieuwe gesprekken", zegt de Palestijnse autoriteit.

Voor de Palestijnen is een bouwstop in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever een noodzakelijke voorwaarde om rond de tafel te gaan zitten. Internationaal is er ook veel kritiek op het bouwbeleid van de Israëli's.