Japanse politie: "Allicht meer dan 10.000 doden"

De aardbeving en de tsunami die vrijdag Japan hebben getroffen, hebben volgens officiële bronnen aan zo'n 1.800 mensen het leven gekost. Maar een woordvoerder van de politie zegt dat het dodental allicht tot boven de 10.000 zal oplopen.

"Het dodental van de aardbeving en de tsunami zal bijna zeker boven de 10.000 uitkomen", zegt Naoto Takeuchi op de nationale zender NHK. Takeuchi is hoofd van de politie in de prefectuur Miyagi, een van de drie prefecturen waar de tsunami de meeste schade heeft aangericht. De nieuwszender meldde ook dat zo'n 10.000 van de 17.000 inwoners van de havenstad Minamisanriku vermist zijn. Ondanks alle pogingen is niemand er al in geslaagd om contact te krijgen met hen.

De reddingswerkers in Japan bereiken nu stilaan meer dorpen en plaatsen die getroffen zijn door de tsunami. Zo vonden ze in een dorpje aan de kust meer dan 200 lichamen van dorpsbewoners. Officiële cijfers spreken nog van enkele honderden doden, al naargelang de bron gaat het van een 700-tal doden tot 1.800 doden. Maar heel wat dorpen en gebieden zijn nog steeds niet bereikt. Daar zitten miljoenen mensen nog zonder water, elektriciteit of voedsel.

"De wegen rondom het rampgebied zijn niet allemaal berijdbaar, die staan nog allemaal onder water", zegt VRT-journaliste Veerle De Vos die momenteel in Japan is. "Een andere aanwijzing dat het dodental nog zal oplopen, is dat de radio nu nog heel wat boodschappen uitzendt van mensen die nog op zoek zijn naar familie en vrienden van wie ze al dagen niets gehoord hebben."

In het rampgebied zijn er voortdurend naschokken te voelen van de aardbeving. "Er is niet echt paniek, maar de mensen worden zo wel voortdurend herinnerd aan de ramp van enkele dagen geleden", zegt De Vos.

"Wat we wel zien, is dat de mensen allemaal beginnen te hamsteren en dat de winkelrekken leeg raken. Ze slaan vooral benzine in, er staan ellenlange rijen aan benzinestations. Heel wat benzinestations zijn gesloten omdat de voorraad benzine en diesel op is."

In de dorpen en gebieden waar de tsunami niet is geraakt, blijft de schade al bij al beperkt. "Er is niet zo veel schade te merken, behalve dat van heel wat huizen de dakpannen er zijn afgevallen", zegt De Vos. "De huizen zijn hier wel gebouwd om bestand te zijn tegen aardschokken, waardoor de schade beperkt is."

Stroom van mensen weg van kernreactor

In Japan is er nu de vrees voor nucleaire besmetting omdat twee kernreactoren in de centrale Fukushima 1aan het smelten zijn. Daardoor zouden radioactieve stoffen in de grond kunnen terechtkomen en zo een nucleaire besmetting veroorzaken.

De Vos bevindt zich op enkele tientallen kilometers van de kerncentrale. "We zien nu wel een stroom van mensen op gang komen die met de hele familie en met pak en zak vertrekken naar het zuiden", zegt De Vos. "Mensen die familie hebben in Tokio of nog lager, gaan daar naartoe."

"Eerst was ik bezorgd over de aardbeving, nu ben ik bezorgd over de straling", zegt Kenji Koshiba, een bouwvakker in Koriyama, vlak bij Fukushima, aan het persagentschap AP. Koshiba is alvast naar het ziekenhuis gegaan om te laten testen of hij nucleair besmet is. "Ik heb een negatieve test maar ik weet niet wat ik nu best zou doen."

Meest gelezen