Koekelberg dient klacht in tegen briefschrijver

Ex-commissaris-generaal Fernand Koekelberg heeft een klacht ingediend met burgerlijke partijstelling tegen de schrijver van de anonieme brief die mee de basis vormt voor zijn ontslag. Koekelberg zei dat tijdens een gesprek in het RTL-TVi-programma "Controverse", zijn eerste interview na zijn ontslag.

In de anonieme brief aan het Comité P staat dat Koekelberg dure reiskoffers voor zichzelf heeft gekocht met politiegeld om op reis te gaan naar Qatar. Ook die dienstreis wordt aangeklaagd in de brief. Koekelberg was met verschillende medewerkers naar de oliestaat gereisd om er te lobbyen voor een functie bij Interpol. Hij heeft de functie uiteindelijk niet binnengehaald. De reis kostte in totaal bijna 100.000 euro, veel meer de 35.000 euro die de regering voor de reis had goedgekeurd.

Koekelberg heeft bij het lekken van de brief aan de media meteen gezegd dat de schrijver uit zijn omgeving moet komen omdat er zo veel details in stonden. Omdat Koekelberg een klacht heeft ingediend tegen de anonieme schrijver, moet het gerecht nu op zoek naar de identiteit van de schrijver.

"Onschuldig"

Fernand Koekelberg heeft zelf ontslag genomen omdat hij de "aanvallen op zijn persoon" niet meer aankon. Ook tijdens het interview op RTL-TVi gaf hij aan dat hij mentaal "op" is. "De aanval over de reis naar Qatar is niet de reden waarom ik ontslag heb genomen", zegt hij. "Het is de opeenstapeling van de verschillende aanvallen tijdens 3 van de 4 jaren dat ik commissaris-generaal ben. Dat is toch een lange periode", zegt Koekelberg.

"De laatste aanvallen waren er voor mij te veel aan. Dat heeft enorm veel energie van me gevergd en ik heb ook veel energie moeten steken in mijn verdediging. Ik ben altijd strijdbaar gebleven, maar ik heb mijn limieten bereikt."

De ex-politiebaas had geen antwoord op de vraag waarom hij zo vaak belaagd werd. Hij ontkende dat de aanvallen verband zouden houden met het feit dat hij Franstalig is. Koekelberg zei wel blij te zijn dat hij ontslag heeft genomen voor zijn eigen gezondheid en voor het korps. "Zo wordt er eens over iets anders gepraat dan over de baas", zegt hij daarover.