Niet-essentiële reizen Japan afgeraden

Buitenlandse Zaken in ons land heeft het reisadvies voor Japan verstrakt. Alle niet-essentiële reizen naar Japan worden tot nader orde afgeraden. Later vandaag gaat ook het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken weer open.

Het noordoosten van Japan werd vrijdag getroffen door een zeer zware aardbeving en een tsunami. Als gevolg daarvan zijn er problemen ontstaan in de kerncentrale in Fukushima en wordt gevreesd voor een kernramp. De regering heeft binnen een straal van 20 kilometer rond de getroffen centrale alle inwoners geëvacueerd.

Verschillende landen hebben intussen hun reisadvies voor Japan aangepast. Ook Buitenlandse Zaken in België doet dat. "Het is wijzer dat alle niet-essentiële reizen naar Japan worden afgeraden", zei minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) in "De zevende dag" op Eén. De Belgische ambassade in Japan vraagt de Belgen in dat land thuis te blijven zodat ze makkelijk kunnen worden gelokaliseerd, via e-mail in contact te blijven met de ambassade en nauwgezet de instructies van de Japanse overheid op te volgen.

De 32 Belgen die in het risicogebied wonen, zijn intussen allemaal gelokaliseerd, laat Vanackere nog weten. Er verblijven een 800-tal Belgen in Japan, zo'n 680 hebben Buitenlandse Zaken al laten weten dat ze oké zijn. "Het goede nieuws is dat we geen slecht nieuws krijgen."

In de loop van deze namiddag heropent ook het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken, "nu veel mensen zich zorgen maken over een nucleaire dreiging."

"Vermijd reizen naar Japan"

De Franse ambassade in Japan adviseert intussen de Fransen om de Japanse hoofdstad Tokio en zijn omgeving te verlaten voor het geval een stralingswolk naar de stad zou afdrijven. De ambassade benadrukt dat volgens de experts de crisis in de kerncentrale in Fukushima weinig risico's oplevert voor Tokio, maar neemt toch het zekere voor het onzekere.

De Verenigde Staten hebben hun landgenoten opgeroepen om niet naar Japan te gaan. Buitenlandse Zaken vraagt in een reisadvies dat alle niet-essentiële overheidspersoneel reizen naar Japan uitstelt. Amerikanen moeten toeristische trips en andere onnodige bezoeken aan Japan voorlopig vermijden, klinkt het.