Politie Bahrein schiet op betogers in Manamah

In Manamah, de hoofdstad van Bahrein, hebben ordediensten het vuur geopend op betogers. Die waren aan het demonstreren in het financiële district van de stad. De politie heeft ook traangas gebruikt en heeft het waterkanon ingezet.

De betogers hebben de King Faisal Highway bezet om een menselijke ketting te vormen die het financiële district zou afsluiten, maar nog voor er een ketting kon worden gevormd, heeft de politie ingegrepen. De agenten openden het vuur op de demonstranten om hen uiteen te drijven, ze gebruikten rubberen kogels. Volgens de laatste berichten zijn daarbij 7 betogers omgekomen. Acht politieagenten zijn gewond geraakt bij kleinere incidenten.

De confrontatie vandaag tussen de betogers en de politie is een van de meest gewelddadige sinds de protesten midden februari begonnen in Bahrein. De betogers zijn vooral sjiieten die protesteren tegen de soennitische bewindvoerders van Bahrein. Ze vragen meer politieke vrijheid en beschuldigen de ministers en hun ministeries van corruptie. De protestmarsen en demonstraties vinden meestal plaats rond het Pearl-rotonde.

Vaak sjiieten tegenover soennieten

Sinds het ontstaan van de protesten in Bahrein midden februari zijn er maar weinig confrontaties geweest tussen de politie en de betogers. Wel zijn er elke dag verschillende clashes tussen de sjiitische betogers en soennitische aanhangers van het regime. De politie moet vaak tussenbeide komen.

Vandaag nog moest de politie sjiieten en soennieten uit elkaar houden bij de universiteit van Bahrein. De laatste dagen waren er ook confrontaties tussen de twee bevolkingsgroepen in scholen en op straat. Naar verluidt zouden winkels met een sjiitische uitbater in een soennitische wijk de deuren hebben moeten sluiten.

Binnen de sjiitische demonstranten groeit wel een steeds grotere kloof tussen twee verschillende stromingen. De grootste groep wil op een vredevolle manier betogingen organiseren om een nieuwe regering en een hervorming van de grondwet af te dwingen, terwijl een andere, kleinere groep de koninklijke familie aan de kant wil zetten met meer provocatieve acties.