Regime in Jemen voert de druk op

In Jemen hebben de politie en aanhangers van president Ali Abdullah Saleh opnieuw geweld gebruikt tegen betogers. In het zuiden van het land zouden daarbij twee mensen zijn doodgeschoten.

In de hoofdstad Sanaa heeft de politie traangas, maar ook echte kogels, afgevuurd op een groep betogers. Daarbij zouden volgens sommige bronnen meer dan 100 mensen gewond zijn geraakt.

Met stokken bewapende aanhangers van president Saleh hebben ook een groep actievoerders aangevallen nabij de universiteit van Sanaa. Daarbij zouden rake klappen gevallen zijn. Het regime zet blijkbaar alsmaar meer gewapende bendes in tegen de betogers.

In twee steden in het zuiden van het land zijn betogingen tegen Saleh eveneens uitgedraaid op schietpartijen met de politie. Daar zouden twee betogers omgekomen zijn. Het zuiden voert al langer campagne voor meer autonomie en beschouwt het regime van Saleh als een bezetting.

De Verenigde Staten hebben intussen het geweld in Jemen erg scherp veroordeeld. Washington lijkt zo afstand te nemen van Saleh, die zich ooit als een bondgenoot tegen het terrorisme had opgeworpen.