Zuid-Soedan: "Noorden plant een genocide"

Een vertegenwoordiger van de Zuid-Soedanese regering beschuldigt het noorden ervan "een genocide te plannen, zoals het dat ook in Darfoer gedaan heeft". Zuid-Soedan koos onlangs in een referendum voor onafhankelijkheid, maar voelt zich geboycot door het noorden.

Volgens de man, Pagan Amum, bewapent de partij van de Soedanese president Omar al-Bashir (foto) rebellenbewegingen op de grens tussen noord en zuid. Die moeten dan "een genocide uitvoeren, zoals ze dat gedaan hebben in Darfoer". Bij dat conflict in Darfoer, in het westen van Soedan, kwamen minstens 300.000 mensen om het leven.

Het is al sinds de volksraadpleging van 9 januari onrustig aan de grens tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden. Geregeld zijn er schermutselingen tussen verschillende stammen, vooral in de streek van Abyei. Gisteren nog heeft een militie van rebellen de zuidelijke hoofdplaats Malakal aangevallen. De aanval werd afgeslagen en een 30-tal rebellen werd gedood.

Zuid-Soedan kondigde de onafhankelijkheid aan na het referendum in januari, bijna 99 % van de kiezers sprak zich uit voor afscheiding. Bashir zwoer herhaaldelijk die uitkomst te aanvaarden. In het zuiden beschuldigt men er hem echter van de regering te willen destabiliseren.