Vlaamse zanger Bob Benny is overleden

De Vlaamse zanger Bob Benny is overleden na een lange ziekte. In de jaren 50 en 60 was hij een van de populairste zangers in Vlaanderen. Hij vertegenwoordigde België 2 keer op het Eurovisiesongfestival en had ook succes in Nederland. Zijn grootste hit is "Waar en wanneer". Maandag wordt hij begraven in zijn geboortestad Sint-Niklaas.

Bob Benny werd geboren op 28 mei 1926 in Sint-Niklaas als Emilius Wagemans. Hij begon met zingen na de Tweede Wereldoorlog in een café op de markt van Sint-Niklaas. Begin de jaren 50 ging hij aan de slag bij de openbare omroep, waar hij verschillende eigen shows had, met daarin veel zang en dans.

In 1957 scoorde de crooner zijn eerste hit "Cindy oh Cindy". Twee jaar later mocht Bob Benny België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Cannes. Hij werd er gedeelde zesde met zijn liedje "Hou toch van mij". Hij ging de statistieken in als de Vlaamse inzending die de hoogste plaats ooit behaalde op het Songfestival. Pas in 2010 kon Tom Dice dit evenaren.

Zijn tweede deelname aan het Songfestival was geen succes. In 1961 eindigde hij gedeeld vijftiende en laatste met "September, gouden roos".

In 1963 scoorde hij zijn grootste hit, "Waar en wanneer", een Nederlandstalige bewerking van "Als flotter Geist", gecomponeerd door Johann Strauss.

Musicals en cruiseschepen

Bob Benny was ook musicalartiest. Zijn bekendste rol is die van Doolittle in "My fair lady". Hij trad ook op in musicals en operettes in Oost-Europa en voer als artiest op cruiseschepen zeven keer rond de wereld.

Op 75-jarige leeftijd kreeg Benny een beroerte. Daarna maakte hij bekend dat hij homoseksueel was. In 2002 werd hij opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 en Sabam. Hij kreeg een trofee voor zijn hele carrière. Op zijn 80e verjaardag werd hij nog in de bloemetjes gezet door de Stad Antwerpen.

Hij verbleef de laatste jaren in een rusthuis in Sint-Niklaas. Bob Benny zou op 28 mei 85 geworden zijn.

Maandag uitvaart in Sint-Niklaas

De uitvaart van Bob Benny vindt plaats op maandag 4 april in de Sint-Jozefkerk in Sint-Niklaas. De plechtigheid in zijn geboortedorp gaat om 11.15 uur van start. De as wordt na de crematie bijgezet op het nieuwe kerkhof van de stad. Bob Benny was sinds 1991 ereburger van Sint-Niklaas.

Meest gelezen