Leterme: "Reis Laurent is onvoorzichtigheid"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) noemt de reis van prins Laurent naar Congo "een onvoorzichtigheid die hij hem vooraf had afgeraden". Hij vindt dat Laurent moet beseffen dat hij geen gemiddelde burger is. Minister Vanackere stelt de dotatie van de prins weer ter discussie.

"Dat die reis heeft plaatsgevonden zonder diplomatieke voorbereiding vind ik een onvoorzichtigheid. Het is ook tegen de regels die normaal van toepassing zijn", zei ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V).

De premier heeft naar eigen zeggen de prins op voorhand gewaarschuwd dat de regering liever gehad zou hebben dat die reis wat beter zou worden voorbereid en dat er meer samenspraak geweest zou zijn. "Ik stel vast dat dit niet gebeurd is", aldus Leterme.

Laurent zegt zelf dat het geen officieel bezoek was, maar een privéreis, maar Leterme ziet dat anders. "Het is duidelijk dat de reis wetenschappelijke objectieven had en objectieven van ontwikkelingssamenwerking. Ik wil daar geen afbreuk aan doen, maar in zulke gevallen is de prins natuurlijk geen gemiddelde burger. Zo'n verplaatsing heeft ook een politieke dimensie en is er dan beter overleg met onze diplomatieke diensten en ons ministerie van Buitenlandse Zaken."

Leterme wil de zaak wel niet buiten proporties opblazen. "Ik ga de komende dagen nog eens contact opnemen met de prins en de dingen goed uitklaren."

Vanackere: "Dotatie herbekijken"

Ook minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) betreurt de reis van prins Laurent. "We hebben in niet mis te verstane bewoordingen afgeraden dat prins Laurent dat zou doen. Het is jammer dat die raad in de wind is geslagen", reageerde Vanackere in "De ochtend" op Radio 1.

De minister liet meteen ook verstaan dat de overheidsdotatie van Laurent opnieuw ter discussie moet worden gesteld. Premier Leterme wil zich hierover niet echt uitspreken omdat het een bevoegdheid is van het parlement, maar "sluit niet uit dat hij hierover met de prins zal samenzitten".

"Het probleem is natuurlijk dat er niet zoiets bestaat als een privébezoek voor iemand die een dotatie ontvangt van het Belgische parlement en ik denk dat het debat over die precieze positie hierdoor opnieuw zal oplaaien", aldus Vanackere.

Als Laurent liever een burger wil zijn om zo meer vrijheid te hebben, dan moet er toch naar die dotatie gekeken worden, argumenteert Vanackere. "Want je kunt niet het ene en het andere hebben. Ik denk dat we daar in de komende dagen en weken ongetwijfeld nog wat dieper op zullen ingaan."

Meest gelezen