Prins Laurent heeft president Kabila ontmoet

Prins Laurent heeft tijdens zijn privéreis naar Congo ook president Joseph Kabila ontmoet. Dat heeft premier Yves Leterme (CD&V) bevestigd in de Kamer. Tot nu toe was alleen bekend dat Laurent de Congolese minister van Planning had ontmoet.

De reis van prins Laurent naar Congo lijkt steeds zwaarwichtiger te worden. Laurent heeft tot nu toe volgehouden dat het om een privéstudiereis ging om de gevolgen van de ontbossing in Congo te bestuderen. Dat alleen al deed het nodige stof opwaaien, omdat een bezoek van de prins volgens velen sowieso een politieke dimensie heeft.

Vanmorgen raakte bekend dat de prins tijdens zijn reis ook politieke contacten had. Zijn adviseur Pierre Legros bevestigde dat Laurent enkele provinciegouverneurs en de Congolese minister van Planning Olivier Kamitatu ontmoette, maar relativeerde dat zelf als "een vriendendienst".

"Dat is een persoonlijke vriend van mij", zei de adviseur vanmorgen. "Het ging dus eerder om een vriendendienst voor mij. Ik heb de prins aan mijn vriend voorgesteld.

Maar nu blijkt dat de prins ook langsging bij de Congolese president Joseph Kabila (kleine foto), een ontmoeting die in ons land altijd erg delicaat is. Dat vernam onze redactie uit goede bron. Premier Leterme bevestigde het bericht vanmiddag in de Kamer, maar hij zei er meteen bij dat er niet over politiek is gesproken.

"De prins heeft in Congo een aantal projecten en installaties bezocht die onder meer verband houden met hernieuwbare energie. Tijdens zijn reis is de prins ontvangen door verschillende Congolese functionarissen... Naar de prins mij gisteravond bevestigd heeft, heeft ook president Kabila hem begroet. De prins heeft mij verzekerd dat er geen enkel gesprek of daad van politieke aard heeft plaatsgevonden...", zei Leterme.

Prinselijk reisje haalt ook Congolese pers

Het omstreden bezoek van prins Laurent aan Congo is niet alleen in ons land een gespreksonderwerp, de reis haalde ook de Congolese pers, zij het iets minder uitgebreid. "België: mediastorm omtrent bezoek van prins Laurent aan Congo", kopte de Congolese krant Le Phare. De krant weet ook van de ontmoeting van Laurent met de Congolese president Kabila.

De titel in Le Potentiel luidt: "De reis van prins Laurent creëert een polemiek in België". De krant citeert daarbij onder meer uit La Libre Belgique en La Dernière Heure. Le Potentiel voegt er ook nog aan toe dat de Belgische ambassadeur in Congo Laurent niet vergezelde tijdens zijn bezoek, "rekening houdend met de afkeuring van de regering".

Meest gelezen