220 bedrijven op handelsmissie in Rusland

In Rusland is een grote Belgische handelsmissie aangekomen. Het gaat om 330 vertegenwoordigers van 220 bedrijven, in het gezelschap van prins Filip en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V). Ze proberen er betere omstandigheden voor Belgische bedrijven te verkrijgen.
(Archieffoto)

Het is de grootste Belgische handelsmissie ooit in Rusland. Twee vliegtuigen van Brussels Airlines zijn in Moskou geland. Er zijn banken mee (KBC, ING, BNP Paribas Fortis), bedrijven uit de bouw, de chemische sector, haven- en baggerbedrijven, en ook enkele kleinere ondernemingen. Deze handelsmissie gaat dus om meer dan gas en olie.

Minister Vanackere is niet de enige meegereisde politicus. Ook de Waalse en Brusselse bevoegde ministers Jean-Claude Marcourt (PS) en Benoît Cerexhe (CDH) zijn in Moskou. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), verantwoordelijk voor Handel, is niet mee. Hij is op Vlaamse handelsmissie in Brazilië.

Morgen ontmoet de delegatie de Russische president Dmitri Medvedev. Bij hem zullen ze erop aandringen dat er betere omstandigheden voor de Belgische bedrijven moeten komen. Zij ondervinden hinder van de enorme bureaucratie in Rusland, van het gebrek aan rechtszekerheid, en van het gebrek aan respect voor eigendomsrechten. "Het woord "corruptie" zal wellicht niet vallen", zegt VRT-radiojournaliste Veerle De Vos, die meegereisd is.