"China moet uitleg geven en Ai Weiwei vrijlaten"

Frankrijk en Duitsland willen dat de Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei (53), die afgelopen weekend opgepakt is, onmiddellijk vrijgelaten wordt. Beide landen drukken hun bezorgdheid uit en eisen een verklaring van China.

Zaterdag werd Ai aangehouden toen hij een vlucht naar Hongkong wilde nemen. Niemand weet waar hij momenteel is.

De vrouw van Ai heeft vandaag aan het Franse persbureau laten weten dat de Chinese overheid niet wil zeggen waarom Ai aangehouden is.

"Ik wil dringend een uitleg van China en verwacht dat Ai Weiwei zonder uitstel vrijgelaten wordt", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (foto in tekst). Hij is net terug van een bezoek aan Peking waar hij het belang van vrijheid van meningsuiting en mensenrechten naar eigen zeggen nog eens benadrukt heeft. Ook Frankrijk, dat zegt de zaak op de voet te volgen, hoopt dat Ai zo snel mogelijk vrijgelaten wordt.

Volgens Amnesty International toont de aanhouding van Ai aan dat er in China geen ruimte is voor een afwijkende mening.