"Grote grootvader" kan eindelijk worden verzorgd

Opluchting in Vietnam, want na een aantal mislukte pogingen is de reuzenschildpad in het meer van Hoan Kiem eindelijk gevangen. Het dier was de laatste tijd erg verzwakt door verwondingen aan hals en poten, waardoor de vangst van de schildpad een topprioriteit werd.

De reuzenschildpad in het meer van de hoofdstad Hanoi is om meerdere redenen belangrijk voor de Vietnamezen. Niet alleen leven er van de schildpadsoort slechts vier in de wereld, het beest staat voor de Vietnamese bevolking ook symbool voor de onafhankelijkheid van het land.

Zo zou de schildpad, volgens de legende althans, de Vietnamese koning Ly Thai geholpen hebben om in de 15e eeuw een aanval van het Chinese leger af te slaan met behulp van een goddelijk zwaard. De realiteit is iets minder spectaculair, want volgens wetenschappers is de reuzenschildpad “slechts” 80 tot 100 jaar oud.

De vangst van de schildpad was lange tijd voorpaginanieuws in de Vietnamese kranten. Ondanks verwoede pogingen bleef het dier ongrijpbaar, tot gisteren. Er kwamen 50 mensen aan te pas om het beest veilig en wel te vangen met behulp van grote netten.

De schildpad, in de volksmond ook wel “de grote grootvader” genoemd, werd naar een nabijgelegen eilandje gebracht. Volgens de eerste berichten zou de gezondheidstoestand van “de grote grootvader” stabiel zijn. De verwondingen van het dier zijn mogelijk te wijten aan de vervuiling van het meer in combinatie met de haken van vislijnen.

lees ook