"Maximumfactuur kleuteronderwijs afschaffen"

De Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen wil dat de maximumfactuur in het kleuteronderwijs wordt afgeschaft. Scholen moeten te veel activiteiten schrappen, klinkt het.

Sinds september 2008 mag het kleuteronderwijs de ouders slechts 20 euro per jaar kosten. Uit een steekproef van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen is echter gebleken dat 8 op de 10 scholen nu veel sportieve en culturele activiteiten moeten schrappen.

Het maximumbedrag moet daarom zeker nog voor de zomervakantie worden aangepast, vindt de werkgroep. Eigenlijk zou de maximumfactuur beter meteen worden afgeschaft, zegt woordvoerder Guido Sauwens, "omdat er in het kleuteronderwijs eigenlijk nooit problemen geweest zijn met die schoolfactuur, niet voor de ouders en niet voor de school zelf".

Als de maximumfactuur toch blijft bestaan, pleit de werkgroep ervoor om ze op hetzelfde niveau van het lager onderwijs te plaatsen, "omdat een kleuter verplaatsen evenveel kost als een leerling van de lagere school verplaatsen". In het lager onderwijs bedraagt de maximumfactuur momenteel 60 euro.