De Wever: "Met negen praten is tijdverlies"

N-VA-voorzitter Bart De Wever (foto) weigert om met negen partijen te onderhandelen over de staatshervorming. "Dat is tijdsverlies", zegt hij. Hij blijft erbij dat hij eerst een basisakkoord met de PS wil uitwerken. Andere N-VA'ers lachen de uitspraken die Joëlle Milquet (CDH) in het weekend deed, weg.

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft vorige week voorgesteld om met negen partijen rond de tafel te gaan zitten, maar De Wever wil daar niet van weten. "Wij hebben altijd gezegd dat er eerst een basisakkoord gesloten moet worden tussen de N-VA en de PS", zei hij voor de aanvang van de wekelijkse bijeenkomst van de partijtop.

De Wever wil voort praten met koninklijk onderhandelaar en CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Hij is bezig met dat basisakkoord", zegt De Wever.

In het voorbije weekend zei CDH-voorzitster Joëlle Milquet dat de toegevingen van de Franstalige partijen al verregaand zijn. "Maar er is een houdbaarheidsdatum. Na de zomer vervalt het aanbod." N-VA-kopstuk Ben Weyts ligt niet wakker van die uitspraken. "Milquet heeft al zo veel gezegd. Haar partij heeft maar negen zetels, dat zal het verschil niet maken."

Zijn partijgenoot Jan Jambon, die eerder zei dat eind april voor de N-VA de deadline voor een communautair akkoord is, vindt de zomer "een verre deadline".