Feiten in dossier-Vangheluwe zijn verjaard

Het onderzoek naar zedenfeiten door de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe wordt afgerond. Dat staat te lezen op de website van het weekblad Knack. Het Brugse gerecht heeft alleen maar feiten ontdekt die verjaard zijn. Dat wil echter niet zeggen dat Vangheluwe niet meer voor de rechter kan verschijnen voor seksueel misbruik van minderjarigen.

Knack citeert procureur Jean-Marie Berkvens, die zegt dat het dossier-Vangheluwe "zeer binnenkort wordt afgesloten". Berkvens gaf vorig jaar de opdracht voor een opsporingsonderzoek waarbij zou worden nagegaan of de ex-bisschop behalve zijn neef nog anderen seksueel misbruikt zou hebben.

Berkvens bevestigt noch ontkent dat er nog meer slachtoffers gevonden zijn. "Ik kan voorlopig alleen zeggen dat het dossier geen feiten bevat die niet verjaard zijn", luidt het.

Vangheluwe kan dus voor de verjaarde feiten niet meer in Brugge worden vervolgd. Maar in Brussel loopt ook een onderzoek. De neef die Vangheluwe heeft misbruikt, diende immers ook een klacht in bij Brussels onderzoeksrechter Wim De Troy. Zijn onderzoek is nog niet afgesloten.

Berkvens zal een kopie van het dossier overmaken aan federaal procureur Johan Delmulle. Hij is sinds een maand belast met de coördinatie van de misbruikdosssiers binnen Operatie Kelk.